Souhrn událostí uplynulého dne – 20.8.2012

Dříve úrodné pole, teď sklad nebo obchody. Ornice ubývá

Orná půda mizí. Vznikají na ní hypermarkety, sklady či vily. Štve to zemědělce i ekology. Úřady by podle nich měly zajistit, aby investoři ke stavbám častěji volili stará průmyslová území. Nyní to dělají jen málo. Lány obilí, brambor nebo kukuřice už tu nespatříte.

Pečivo lidem chutná, i když je dopečené ze zmrazeného těsta

Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů. Zákazníky netrápí, zda těsto uhnětli pekaři dnes, nebo leželo v mrazáku. Nakupují to, co jim chutná.

Zemědělci už sklidili ozimý ječmen, žně jsou za půlkou

Na jednom hektaru letos zemědělci sklidili zhruba 4,86 tuny ječmene, tedy méně než loni. Zemědělci v Pardubickém kraji sklidili veškerou letošní úrodu ozimého ječmene, který pěstují na celkem 6262 hektarech. Na jednom hektaru sklidili průměrně 4,86 tuny ječmene, což je o něco nižší výnos než v roce 2011.

Škody už sčítají kvůli mrazům také vinohradníci

Nižší úrodu očekávají na Břeclavsku také mnozí vinohradníci. Na některých místech regionu pomrzla až polovina vinic. Podzimní sucho a pozdější mrazy nezanechaly ničivé stopy jenom na úrodě obilí. Přestože vinobraní ještě nezačalo, ztráty už začínají vyčíslovat také vinohradníci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info