Žně nejsou vyrovnané

Jedna lidová moudrost říká, že sedlák není nikdy dost chytrý. Vystihuje skutečnost, že v zemědělství není žádný rok stejný, že nikdy přesně nepředpovíme vývoj. Platí to i pro letošní žně. Sečteno za republiku - nebudou bohaté na výnos, odhadem bude dvacet procent pod loňskou úrovní.

Mezi regiony jsou obrovské rozdíly. Takové, jaké já sám nepamatuji. Svoje udělal únorový mráz a zejména obrovské sucho na jižní Moravě. Ta je velmi postižená, zejména pak ti, kteří mají živočišnou výrobu. Ještě nikdy jsem neslyšel a neviděl, že by se nesklízela první seč vojtěšky. Až letos v Miroslavi jsem to viděl na vlastní oči. Tamním zemědělcům chybí vedle tržeb krmení, hrozí redukce stavů hospodářských zvířat s následnou redukcí pracovních míst. Tržby chybí všem postiženým.

Vedle toho jsou oblasti, kde je výnos i letos výborný. Třeba i deset tun z hektaru, jak jsem se přesvědčil na rodinné farmě Jaroslava Plecháče v Horní Branné v Podkrkonoší. Co je ale všude stejné, jsou vysoké ceny obilí a řepky. Bude to další rána pro živočišnou výrobu a domnívám se i pro cenu potravin.

Velké problémy s produkcí obilí díky suchu mají Spojené státy americké, Ukrajina, jižní část Evropy, Indie a možná ještě některé další regiony.

Autor: Jan Veleba

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info