MZe: Žně končí, výnosy jsou o pětinu nižší než loni

Zemědělci k dnešku z tuzemských polí sklidili takřka veškerou úrodu obilí. Výnosy jsou kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni, kdy sklizeň byla nadprůměrná. Farmářům nyní zbývá sklidit poslední zhruba tři procenta polí. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

V Česku je aktuálně sklizeno 1,277 milionu hektarů polí s obilovinami což představuje 96,5 procenta jejich celkové výměry. "Celá Morava je sklizena a je zde posekáno v průměru 98,7 procenta ploch. Z českých krajů stále zaostávají v Plzeňském kraji. V tomto kraji je doposud sklizeno 80,4 procenta ploch obilovin a 99,5 procenta ploch řepky," uvedl Bendl.

V ostatních regionech Čech podle ministra žně pomalu končí. Například v Karlovarském kraji je sklizeno 93,5 procenta ploch a na Vysočině 99,1 procenta polí.

Průměrný hektarový výnos u obilovin nyní činí 4,46 tuny a zaostává za výnosy z předchozích dvou let. Loni obnášel 5,6 tuny a v roce v roce 2010 4,9 tuny. U řepky činí průměrný hektarový výnos 2,8 tuny, ke srovnatelnému datu roku 2011 to bylo 3,01 tuny. Loňský rok byl ale z hlediska úrody obilí čtvrtým nejúspěšnějším rokem za posledních 20 let. Produkce řepky byla třetí nejvyšší v historii.

"Rok bude podprůměrný a v rámci republiky se sklidí asi o 20 procent méně obilí. Dál rostou a porostou ceny, protože ve světě jsou velké problémy a sucho zasáhlo Spojené státy, Indii, jižní Evropu i Ukrajinu. Takže já osobně si myslím, že v koncovce bude velký tlak na zdražení potravin," řekl minulý týden novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba. Připomněl, že ceny masa se odvíjí právě od ceny obilí a kukuřice.

Veleba odhadl, že tuzemští farmáři kvůli nižší úrodě letos za obilí utrží o sedm až osm miliard korun méně než loni, jelikož vyšší ceny obilí nepokryjí pětinový pokles úrody. Propad tržeb podle něj pocítí hlavně zemědělci na jižní Moravě, kteří mají velmi nízké výnosy obilí. "Ti, co mají průměrnou nebo nadprůměrnou úrodu, na tom budou velmi dobře," míní Veleba.

Zemědělci, jejichž letošní úrodu snížilo sucho, mohou počítat s předčasnou výplatou záloh na přímé platby v hodnotě 9,4 miliardy korun. Předčasné uvolnění peněz je součástí balíčku několika opatření na pomoc farmám postiženým nedostatkem vláhy, který dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Podle červencového odhadu Českého statistického úřadu má produkce obilí proti loňsku klesnout o 20,7 procenta na 5,716 milionu tun. Jednalo by se tak o nejnižší sklizeň od roku 2007. Úroda řepky by se měla naopak zvýšit o 2,5 procenta na 1,073 milionu tun. Již nyní je jasné, že produkce řepky bude vyšší.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info