Odměnou jim zůstává alespoň Klasa

Podle určitých daných regulí se nesmí soutěž o nejlepší regionální výrobek, vyhlašovanou už třetím rokem českým ministerstvem zemědělstvím, zúčastnit firma s větším počtem zaměstnanců. Masokombinát v Příbrami, členská organizace Agrární komory ČR, zaměstnává hodně přes sto řezníků v provoze, a tak se sice v soutěžním klání úspěšně prezentovala hned několika zajímavými výrobky, ale nakonec byla ze soutěže vypoklonkována.

Na reportáž jsme ale nepřijeli zkoumat, zda je to fér vůči větším potravinářským firmám, i když to přijde jistě líto, ale chtěli jsme si prohlédnout zajímavý a svým způsobem unikátní program, zvláštní použitím ušlechtilých plísní na trvanlivých salámech.

Bez roušek přes ústa se do provozu nesmí

V provozu se proto musí dodržovat velmi přísná hygienická pravidla počínaje chůzí v dezinfekčním roztoku před vstupem do tohoto provozu a konče upevněním roušek přes ústa. Zavlečení nežádoucích mikroorganismů do provozu by totiž bylo pro tento program zničující. 

„Do současného ročníku soutěže Regionální potravina Středočeského kraje jsme se letošní rok hlásili a oficiální cestou jsme přihlásili deset našich vynikajících produktů nejvyšší kvality. Jednalo se o následující druhy: Brdská klobása + Brdská klobása pálivá, Plešivec, Čertovská šunka, Příbramská šunka, Příbramská sněženka, Příbramský uherák, Třemšín, Špekáčky Jaksepatří, Šunka Jaksepatří. Do hodnocení výrobků, a tedy do samotné soutěže však naše výrobky nebyly přijaty z rozhodnutí komise, která naše všechny přihlášky zamítla s uvedením důvodu nesplnění podmínek o velikosti podniku. Podle rozhodnutí komise je Příbramskáuzenina považována již za velkou firmu a soutěž o regionální výrobek má být určena pouze pro malé a střední společnosti,“ uvedl na vysvětlenou generální ředitel Ing. Tomáš Hrouda z firmy Příbramskáuzenina a. s. „V tomto roce jsme ale opětovně získali jiné významné ocenění. Naše výrobky byly opět vysoce ohodnoceny značkou nejvyšší kvality Klasa. Značku Klasa obdržely následující výrobky: Příbramská šunka, Zauzená šunka, Brdská klobása, Brdská pálivá klobása, Furiant, Plešivec, Cimbura, Vídeňské párky, Debrecínské párky, Gothajský salám, Cihla játrová, Příbramská sněženka, Příbramský uherák. Tyto produkty si již dlouhodobě drží svou velmi vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Každým rokem pak přidáváme další produkty, které toto nejvyšší hodnocení kvality získávají,“ dodal.

Program nazvaný Zaručená tradiční výroba

Co nás ale nejvíc zaujalo, je program, jímž se snaží management masokombinátu reagovat na vzrůstající zájem spotřebitelů o pravé české receptury a klasiku výroby. Jde o certifikovaný program s označením Zaručená tradiční výroba. Týká se to například tradičních špekáčků, které jsou vázané nití. „Musím ale prozradit, že už se nevážou ručně, ale existuje strojové vázání, které se svým provedením v kvalitě vyrovná ruční práci. Stroj byl zakoupen začátkem srpna, a tedy je to pro naše odběratele novinka, z které, jak věříme, budou mile překvapeni,“ konstatoval ředitel Ing. Hrouda.

K vázání provázkem v Příbrami přistoupili zejména z důvodu, aby tamní špekáčky vynikaly nejenom jedinečnou chutí a kvalitou, ale aby i estetická stránka tohoto produktu lákala jejich zákazníky k ochutnání. Velmi dobrá kvalita špekáčků vyrobených pouze z čerstvého masa tak bude korespondovat s novým designem, který si tento skvělý produkt zaslouží. Kromě vlastních třinácti podnikových prodejen si tyto produkty může spotřebitel zakoupit i v řadě supermarketů.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info