Zpracování půdy rozhoduje o výnosech řepky

Německá společnost Rapool-Ring považuje za základ vysokých výnosů řepky správné zpracování půdy a termín výsevu.

Správné zpracování půdy umožňující tvorbu silných kořenů řepky je z pohledu společnosti Rapool-Ring klíčem k výnosu. Jak tato společnost se sídlem v Isernhagenu s výhledem na výsev řepky 2012 uvedla, cílem je maximální prokořeňovací schopnost mladých rostlin řepky na podzim, což vytváří základ pro nejvyšší výnosy. „Nejlepší“ zpracování půdy kypří půdu a zanechává z jedné třetiny hrubé, z jedné třetiny střední a z jedné třetiny jemné póry. Póry zadržují vodu a současně poskytují kyslík a teplo pro růst rostlin.

Co se týče zapravení obilné slámy z předplodiny, doporučuje šlechtitelská společnost zvolit hloubku zapravení v závislosti na výnosu slámy z hektaru. Správná hloubka v centimetrech se vypočítá znásobením výnosu slámy z hektaru v tunách faktorem jedna až dva – například k hloubce zapravení 6 až 12 cm se dospěje, pokud předtím zůstalo na poli ležet přibližně 6 tun slámy. 

Důležité je stejnoměrné zapravení. Mimoto by nemělo být slámovým pokryvem narušeno vedení vody v půdě, zdůrazňuje společnost. V suchých letech je vhodné zpětné utužení a hlubší výsev 3 až 4 cm, ve vlhkých letech by oproti tomu mělo být preferováno spíše mělčí zpracování půdy a hloubka výsevu 2 až 3 cm. 

Vlhko podporuje aktivitu plžů a ohrožuje vzcházení řepky; také zde pomáhá opakované zpracování strniště a trpělivost, co se týče správného termínu setí, uvádí společnost Rapool a poukazuje na to, že se během let ukázalo, že trvale nejstabilnějších výnosů řepky bylo dosaženo osvědčeným „optimálním“ termínem výsevu od poloviny do konce srpna, což je podle ní „nejlepší kompromis“ pro nejrozmanitější roční povětrnostní podmínky. Jak však společnost dále zdůrazňuje, je potřeba termín výsevu začátkem září do vhodného seťového lůžka upřednostnit před výsevem koncem srpna do špatně strukturované půdy. 

Od teploty 12 °C rostou kořeny řepky optimálně, což je třeba zvážit při rozhodování o pozdním výsevu, protože nakonec o výnosu řepky významně rozhodne kvalita výsevu. Stabilních výnosů je kromě toho dosahováno pěstováním hybridních odrůd řepky. To potvrdily i výnosy z uplynulého roku, jichž bylo dosaženo navzdory mnoha nepříznivým faktorům. 

Více informací: www.rapool.de (AgE) 

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Bodenbearbeitung-fuer-Rapsertrag-entscheidend-918942.html 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info