Usychající Amerika a Rusko poženou ceny jídla nahoru

Spojené státy dál sužují extrémní sucha, která jsou nejhorší za posledních 50 let. Zemědělci na Středozápadě už vědí, že sklizeň klíčových plodin – kukuřice a sójových bobů - bude nízká. Výkupní ceny rostou už třetí měsíc a pravděpodobně zvednou ceny potravin nejen v USA. Kvůli suchu stojí i lodní doprava na Mississippi v Severní Karolíně; obvykle mohutná řeka není splavná několik dní a nízká hladina uvěznila u břehů přes 90 lodí.

Vedra v USA začala příliš brzy a teploty dosahují 38 stupňů. Ceny kukuřice šplhají k rekordním výškám - od června vyskočily o 68 procent, u sójových bobů o 39 procent. Meteorologové sice o víkendu čekají mírné deště, lepší sklizni ale nejspíš nepomohou.

S horší úrodou se potýká také Latinská Amerika a podobně je na tom ruská pšenice. Neobvykle chladná zima a suché jaro přešly do vyprahlého léta. Pesimisté odhadují, že Rusko sklidí méně než půlku loňského množství pšenice. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství Moskva opakovaně ujistila, že navzdory nižší produkci půjde 12 milionů tun pšenice na vývoz. Globální obchodníci ale stále nevylučují, že Rusko může zastavit export pšenice, aby jí samo mělo dost. Celosvětově by to mohlo prudce zvýšit ceny potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info