Slovenští zemědělci dostanou kvůli suchu levnější naftu

Slovenská vláda vyčlení 70 milionů eur (1,73 miliardy korun) na podporu zemědělství, které postihl výpadek úrody kvůli dlouhotrvajícímu suchu. Balík opatření zahrnuje také poskytování úlevy na spotřební daň z nafty určené do farmářských strojů na období jednoho roku. Po výjezdním zasedání vlády v zemědělském regionu v obci Nové Sady na jihozápadě země to oznámil premiér Robert Fico. Kvůli suchu podpoří své zemědělce také Česko.

"Zajistíme 30 milionů eur, z nichž budou moci zemědělské podniky čerpat výhodné úvěry s úrokovou sazbou půl procenta na založení nové úrody. Dále jsme rozhodli o tom, že se vrátíme k institutu takzvané červené nafty; chceme použit mechanismus, který se osvědčil v České republice," řekl Fico.

Na rozdíl od minulosti tak slovenští zemědělci budou tankovat naftu za plnou cenu, následně jim ale stát část spotřební daně vrátí. Na litru nafty farmáři ušetří asi 15 eurocentů (zhruba 3,70 koruny), dohromady to stát v průběhu jednoho roku přijde na deset milionů eur. Daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce platilo na Slovensku do roku 2010, předchozí kabinet tuto úlevu v rámci opatření na ozdravení státních financí ale zrušil.

Slovensko podle schváleného balíku pomoci do konce roku poskytne farmářům také dotace na zaměstnávání lidí nebo urychlí vyplácení národních příplatků k přímým platbám. Mělo by to zajistit, aby zemědělci kvůli zakládání nové úrody nemuseli čerpat běžné bankovní úvěry.

Zemědělci postup vlády ocenili. "My tato opatření vítáme. Měla by zmírnit kritický stav, ve kterém se nachází zemědělský sektor," řekl předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Milan Semančík, jenž se jednání kabinetu zúčastnil. Dodal, že kvůli mrazům a následnému suchu letošní úroda obilovin v zemi klesne proti loňsku o čtvrtinu. To by znamenalo, že sklizeň bude druhá nejhorší od vstupu země do Evropské unie v roce 2004. Horší výsledek farmáři zaznamenali před dvěma lety, kdy úrodu poznamenaly rozsáhlé záplavy.

Balík pomoci pro farmáře připravilo i Česko. Zemědělci, jejichž letošní úrodu snížilo sucho, mohou počítat s předčasnou výplatou záloh na přímé platby. Podniky s živočišnou produkcí, které hospodaří na zemědělské půdě v postižených oblastech, budou zase moci požádat Správu státních hmotných rezerv o zápůjčku krmných plodin. Zemědělci také mají možnost prodloužit dobu realizace vybraných projektů financovaných z Programu rozvoje venkova z původních 24 na 36 měsíců a Pozemkový fond jim nabídne odklad splátek za prodej a nájem státní půdy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info