Lisované řízky se ve výkrmu býků osvědčily

Nejenom kvalita jatečného těla, ale i přírůstky živé hmotnosti byly pozitivně ovlivněny zařazením siláže z lisovaných řízků do krmných dávek býků ve výkrmu.

V rámci krmivářského pokusu uskutečněného odborníky z Vysoké odborné školy v německém Bingenu byl ověřován vliv nahrazení 50 až 90 procent kukuřičné siláže siláží z lisovaných cukrovarnických řízků v krmných dávkách býků ve výkrmu. Celkem bylo 32 býků plemene fleckvieh o průměrné hmotnosti na začátku testovacího období přibližně 292 kg rozděleno do dvou skupin. Experiment probíhal po dobu 212 dní. 

Obě skupiny zvířat měly k dispozici směsnou krmnou dávku (TMR) ad libitum - zvířata z kontrolní skupiny založenou na bázi kukuřičné siláže a zvířata z kontrolní skupiny až místo 90 % kukuřičné siláže siláž z lisovaných cukrovarnických řízků obsahující 35,4 % sušiny, 12 MJ ME/kg suš., 82 g dusíkatých látek/kg suš., 144 g nXP/kg suš. a 180 g/kg suš. vlákniny. Výkrm býků probíhal dvoufázově. 

V obou fázích výkrmu nebyly mezi skupinami zjištěny žádné rozdíly ve výši příjmu sušiny, dusíkatých látek, energie. Průměrné denní přírůstky u býků z pokusné skupiny činily 1 792, zatímco v kontrolní 1 752 g. 

Jatečná výtěžnost u býků krmených lisovanými řízky byla signifikantně vyšší než u býků krmených kukuřičnou siláží (54,4 % vs. 53,1 %). Také kvalita opracovaného jatečného těla u býků z pokusné skupiny byla lepší – 47 % z nich bylo na základě zmasilosti zatříděno do jakostní třídy U (velmi dobrý) a 53 % do třídy R (dobrý). Zatímco z kontrolních zvířat bylo do vyšší třídy U zařazeno pouze 13 %, 87 % pak do nižší jakostní třídy R. 

Bessere Schlachtkörper mit Pressschnitzel

Top Agrar, 2012, č. 8, s. R 20

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info