Pěstitele trápí zloději česneku, zahrádkářské kolonie berou útokem

Naprosto vyprahlá půda, holé ovocné stromy, zoufalé pohledy. Zelenině ani ovoci na Vyškovsku letos příroda nepřála. A to, čemu se na zahrádkách dařilo, navíc rozkrádají zloději. Problém s krádežemi úrody zaznamenali především pěstitelé česneku.

„Česnek už je naštěstí sklizený, ale letos byly hlášené jeho opravdu velké krádeže. Obchody nabízí česnek čínský, který není zdaleka tak kvalitní jako ten český. Sází se navíc v listopadu a letos špatně přezimoval, takže ho bylo málo. O to víc po něm lidé byli dychtiví, a proto museli jeho pěstitelé svá pole dokonce hlídat, aby ho uchránili," popsal situaci vyškovský zahrádkář Josef Horák.

Například v Otnicích mají pěstitelé možnost na domácích trzích přebytky prodat. Jenže letos nebylo prakticky z čeho nabízet. „Kromě cibule, jejíž úroda se letos drží na střední úrovni, ničeho moc není. Vzhledem k nedostatku vláhy a vysokých teplot je i velmi málo brambor a česneku. Otnice navíc leží v deštném stínu. Jablka nebudou téměř žádná, podobně jsou na tom hrušky a meruňky," připomněl předseda otnických zahrádkářů Petr Havelka.

Letošní podmínky nutí zahrádkáře sklízet úrodu dřív než jsou zvyklí. „Hlavně brambory, které už nemají nať, jsme museli vytáhnout dřív. Sklizeň se řídí podle počasí a kdyby se nechaly v zemi ještě dorůst, hrozilo by jejich poškození. Letos je všeho tak málo, že i zloději si málo nakradou," usmál se Havelka.

Generace obalečů

Také ovoce dozrává podstatně rychleji. „Kvůli teplému počasí budeme všechno sklízet až o čtrnáct dní dřív. Navíc se ve vedrech daří některým škůdcům. Největší škody páchá druhá generace obalečů, kteří napadli ve velkém především jádroviny, ale také peckoviny," zmínil Horák.

Obrovský nálet tohoto škůdce zastaví pouze hnojiva. „Zahrádkáři se snaží jeho dopad na úrodě zmírnit alespoň speciálními postřiky. V mnoha případech se však už i zbytky letošní úrody, která přečkala rozmary přírody, hodí jen na vypálení," konstatoval Horák.

Na velké sucho, které i v těchto dnech v regionu přetrvává, platí jen zavlažování. „Mělce kořenící stromy musí být zavodňované. Zahrádkáři, kteří mají mezi stromy zavlažovací systém, jsou na tom o poznání lépe," podotkl vyškovský zahrádkář.

Jablka předčasně opadávají

Jak připomněl předseda vyškovského územního sdružení zahrádkářů Jaroslav Kolečkář, suchá byla i zima. „Kvůli tomu je velmi málo jablek a ta která vydržela, předčasně padají. Když přijde po dlouhém suchém období déšť, jako se to letos děje, většinou je to jen přívalová bouřka a půda vláhu nestačí vsáknout," uvedl Kolečkář.

Krádeže se podle jeho slov nevyhnuly ani zahrádkářským koloniím. „Zahradu mám v Marchanicích, kde se na poměrně malém území rozkládá přibližně devadesát zahrádek. I letos se několikrát stalo, že zahrádkář o část své úrody při krádeži přišel," podotkl Kolečkář. K policistům se však podobné případy dostanou málokdy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info