Ovocnářství v krizi. Kvůli nízkým ziskům chtějí podniky pěstovat raději řepku

Květnové mrazy negativně dopadly na české vinaře i ovocnáře. Pěstitelé ovoce tak letos očekávají celkově až stamilionové propady v tržbách. Navíc české ovocnářství trápí nízká návratnost investic. Mnoho podniků tak uvažuje, že raději začne pěstovat řepku nebo obilí.

Nejen pro vinaře, ale i pro ovocnáře bude letošní úroda o hodně slabší než v minulém roce. Může za to letošní počasí, zejména květnové mrazy, které poškodily úrodu hlavně na Moravě.

"Je to druhý rok po sobě, kdy mrazy poškodily úrodu, jen s tím rozdílem, že v loňském roce byly škody zejména v Čechách, letos je daleko více poškozena Morava, kde je v řadě oblastí historická neúroda," potvrzuje pro IHNED.cz předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něj budou velké propady úrody patrné u mnoha druhů ovoce – meruněk, broskví, švestek, višní, jahod, ale i jablek.

Nárůsty úrody se dají očekávat jen u hrušek, rybízu a malin, což potvrzují i odhady Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) z letošního června, viz přiložená tabulka.

Podniky v Ovocnářské unii ČR tak letos počítají s meziročním poklesem tržeb o zhruba 350 milionů korun.

Odhady se ale mohou ještě zhoršit. Zejména během srpna se v Česku  totiž vyskytovaly silné bouřky s krupobitím, které zničily ovocnářskou  úrodu zejména v jižních Čechách, což potvrdil i jihočeský zemědělský  podnik Zemcheba.

"Před několika dny silně poškodilo krupobití  úrodu ovoce v celé oblasti Chelčic," řekl pro IHNED.cz ředitel podniku  Jaroslav Muška.

Nižší úroda ale trápí celou Evropu. Například sklizeň jablek se na starém kontinentu očekává třetí nejhorší za posledních deset let. Zajímavé je, že evropské odhady počítají s nejhorší úrodou hrušek za posledních deset let, což jde proti českému vývoji.

"Lze proto očekávat navýšení evropských cen, které zřejmě nebude výrazné, aby zásadně neovlivnilo spotřebu," vysvětlil Ludvík.

Ovocnáře netrápí jen počasí

Podnikání ovocnářů ale negativně ovlivňuje nejen počasí, v oboru chybějí také peníze. Vybudování jednoho hektaru sadu totiž stojí od půl do jednoho milionu korun a návratnost investice je relativně dlouhá. Podniky tak čím dál častěji mění své záměry a obrací se k finančně méně náročným plodinám.

,,Řada podniků vážně uvažuje o útlumu ovocnářství a chtějí se raději věnovat pěstování obilí a řepky, které je v současné době rentabilní a investičně méně náročné," popisuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Vinaři na tom nejsou lépe

Co se týče úrody, podobně jsou na tom i čeští a moravští vinaři, kterým začíná sezona. Na ty také negativně dopadly rozmary počasí, zejména květnové mrazy, které následovalo delší období sucha.

"Tyto faktory ovlivní množství hroznů, a to jak částečným poškození mrazem, a tím i sníženým výnosem, tak také  sucho bude mít dopad do váhy hroznů, a tím i do množství," vysvětluje ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

"Letošní sklizeň očekáváme asi o 30 % nižší než při srovnání s loňským rokem," potvrzuje tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

O výsledné kvalitě je podle Svobody i Půčka předčasné mluvit. Vše by mělo být jasnější až během září. Kvalita pak rozhodne i o ceně vína.

Pozor na burčák

I když sklizeň hroznů teprve začíná, u silnic například na Mikulovsku se už od začátku srpna objevují prodejci burčáku.

,,Teprve o tomto víkendu proběhly první sběry hroznů. To, co se prodává, je částečně zkvašený hroznový mošt, který je vyroben z hroznů či moštů dovezených většinou ze Slovenska či Maďarska," vysvětluje Půček.

,,Důvěryhodnost takového produktu je nízká, kontrola pak z mého pohledu problematická," říká k prodeji burčáku u silnic Svoboda.

Podle Půčka si na klasický burčák např. z odrůdy Müller Thurgau budeme muset počkat až do poloviny září nejlépe přímo u vinaře.

,,Burčák je příjemný na pití z odrůd, které jsou aromatické a nemají vyšší obsah kyselin. Jde například o Muškát moravský, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Chardonnay, Tramín apod.," dodává Půček.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info