Souhrn událostí uplynulého dne – 27.8.2012

Medu bude málo, jeho cena poroste

Medu je letos proti minulým letům méně, včelaři úrodu označují za podprůměrnou. Někteří odhadují, že proti běžnému průměru se v Česku sklidila zhruba polovina. Na vině je počasí, zejména jarní sucho a květnový mráz. Kvůli menšímu množství medu zřejmě vzroste jeho cena, podle Českého svazu včelařů ale jeho nedostatek nehrozí.

Sklizeň chmele se rozjela naplno. Úroda je průměrná

Se sklizní v těchto dnech tradičně pomáhají stovky brigádníků. V ČR je 127 pěstitelů. Na Žatecku se tento týden naplno rozběhla sklizeň chmele. V České republice jej pěstuje 127 zemědělců, letos se chmel sklidí z 4371 hektarů. To je o 261 hektarů méně než loni. Tradičně se sklizní pomáhají stovky brigádníků.

Pěstitele trápí zloději česneku, zahrádkářské kolonie berou útokem

Naprosto vyprahlá půda, holé ovocné stromy, zoufalé pohledy. Zelenině ani ovoci na Vyškovsku letos příroda nepřála. A to, čemu se na zahrádkách dařilo, navíc rozkrádají zloději. Problém s krádežemi úrody zaznamenali především pěstitelé česneku. „Česnek už je naštěstí sklizený, ale letos byly hlášené jeho opravdu velké krádeže.

Ovocnářství v krizi. Kvůli nízkým ziskům chtějí podniky pěstovat raději řepku

Květnové mrazy negativně dopadly na české vinaře i ovocnáře. Pěstitelé ovoce tak letos očekávají celkově až stamilionové propady v tržbách. Navíc české ovocnářství trápí nízká návratnost investic. Mnoho podniků tak uvažuje, že raději začne pěstovat řepku nebo obilí. Nejen pro vinaře, ale i pro ovocnáře bude letošní úroda o hodně slabší než v minulém roce.

FAO vyzvala ke koordinované akci kvůli cenám potravin

Přední zemědělští producenti ze skupiny průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se musí dohodnout na koordinované akci, která by zmírnila obavy ohledně růstu cen potravin. Uvedl to dnes generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva. Upozornil rovněž na velké plýtvání potravinami.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info