Šumavský park dostal kvůli boji proti kůrovci pokutu 450 tisíc korun

Šumavský národní park dostal od České inspekce životního prostředí pokutu 450 tisíc korun: kvůli rušení hnízdících tetřevů, za nasazení biocidů v boji s kůrovcem, aniž by měl pak vydanou nutnou výjimku a také za tvorbu holin u jezera Laka. Národní park se ale chce proti rozhodnutí inspekce odvolat.

Pochybení podle inspekce nastalo za působení ředitelů Františka Krejčího a Jana Stránského. Podle současného ředitele Jiřího Mánka si národní park v poslední době vybral strategii zastavení kůrovce, aby park neriskoval postihy za nečinnost. Kvůli tomu ale někdy musel zasahovat i za cenu rušení tetřevů nebo použití biocidů.    

"Mohli jsme riskovat postih od inspekce, nebo kůrovce nechat dál řádit v šumavských lesích a riskovat možnost trestů jako na Slovensku," uvedl Mánek. Dvěma bývalým ministrům životního prostředí totiž u našich východních sousedů hrozí trest odnětí svobody za to, že nepovolili kácení kůrovcem napadených stromů v Tatranském národním parku. 

Mánek také upozornil, že pak v posledních letech začal kácet postižené stromy v menší míře a šetrnějším způsobem, přesto je pokutován. Dříve totiž sankce za horší metody neexistovala. Pokud by prý park vůbec nezasahoval, kůrovec by zničil mnohem více lesa. Podle poslední statistiky museli na Šumavě kvůli škodlivému broukovi pokácet za pět let milion stromů.    

"Jestli za takové kroky dnes máme platit pokutu, je to paradoxní. Ale vzhledem k úspěšné misi a zastavení kůrovcové kalamity a při vědomí, že jsme tím snížili škody, zachránili další statisíce stromů a snížili o miliony náklady pro případ, že by se kalamita měla asanovat ještě další rok, tak je případná pokuta pro nás akceptovatelná. Nicméně rozhodnutí nenabylo právní moci," dodal ředitel.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info