Mezinárodní konference přivítá tři stovky vědců a praktiků z celého světa

V Českých Budějovicích vrcholí přípravy na 8. evropskou konferenci o ekologické obnově (ECER 2012), která se uskuteční od 9. do 14. září. V letošním roce se jedná o celosvětově nejdůležitější akci v oboru ekologie obnovy. Pořadatelství této akce lze chápat i jako ocenění české školy ekologie obnovy, která má ve světě dobré jméno. Budějovičtí vědci přebírají štafetu těchto prestižních vědeckých setkání od kolegů z mexického Yucatánu, příští rok hostí konferenci americký Madison.

Na konferenci jsou přihlášeny tři stovky odborníků z celé Evropy i mnoha dalších zemí světa. Mezi českými účastníky je řada vědců a pracovníků ochrany přírody, kteří si tuto jedinečnou příležitost nenechali ujít. Mnohem méně lidí z ČR se bohužel přihlásilo z řad praktiků zodpovědných např. za rekultivace těžbou narušených území a nulový zájem projevila resortní ministerstva, která mají v této oblasti nejvíce kompetencí (Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství).

„To je velká škoda, protože se jedná o první mezinárodní akci tohoto zaměření, která se u nás koná. Zodpovědní úředníci si nechali ujít příležitost, jaká se po mnoho let nebude opakovat. Ostře to kontrastuje s přístupem státních úřadů v jiných zemích, kde se konference o ekologické obnově konaly v minulosti,“ komentuje nezájem českých úřadů Karel Prach z Jihočeské univerzity, který je předsedou vědeckého výboru konference.

„Velkou motivací se může konference stát i pro české vědce a studenty, kteří se zapojí jako aktivní účastníci nebo dobrovolníci, kteří pomáhají s organizací. Získají tak cenné zkušenosti a kontakty pro svou další vědeckou práci,“ dodává Klára Řehounková, předsedkyně organizačního výboru konference.

Co je ekologická obnova?

Ekologická obnova je způsob, jak uvádět do ekologicky přijatelného stavu narušené, degradované nebo úplně zničené ekosystémy. Podklady pro tento aplikovaný obor lidského poznání poskytuje vědecká disciplína zvaná ekologie obnovy (restoration ecology).

Podle direktivy Evropské unie by do r. 2020 mělo být v členských zemích obnoveno minimálně 15 % narušených ekosystémů a v naší zemi je skutečně co obnovovat. Ekologická obnova přitom nejen zlepšuje životní prostředí občanů a chrání ohrožené druhy, ale šetří i značné množství peněz. Dobrým příkladem je obnova území narušených těžbou nerostných surovin, kde ekologická obnova s využitím přírodních procesů vychází mnohonásobně levněji než dosud převažující rekultivace technického typu.

Kontakt:

tel. 724 545 595 (na telefonu bude po celou dobu konání konference zodpovědný pracovník, který může novinářům zprostředkovat rozhovor s organizátory nebo účastníky konference; telefon bude k dispozici od neděle 9. 9., 15 hodin, do pátku 14. 9., 12 hodin)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info