Co našla inspekce: salmonelózu v mase a brouky v rýži
29.08.2012 | Lidové noviny
Salmonelóza v mase, kyselina mravenčí v kysaném zelí nebo živí škůdci v rýži. To je jen zlomek toho, co zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých nedávných kontrolách, jejichž výsledky teď zveřejnila na serveru www.potravinynapranyri.cz.
V prodejně ROSA market ve Znojmě inspekce například zjistila, že dvě ze čtyř balení zmrazeného špenátu mají výrazně nižší obsah, než deklaroval výrobce. Špenát, který měl vážit 450 g, měl jeden 239 g a druhý 353 g.
U dvou ze čtyř hodnocených balení byla zjištěna nižší hmotnost, než výrobce deklaroval na obale. Místo 450 g to bylo 239 g a 353 g.
U špenátu zákazník šidil jen svou kapsu, ovšem jinde šlo i o zdraví. Mezi člověku nebezpečné potraviny se podle zjištění inspekce nově řadí například kuřecí řízky značky Vodňanské kuře, prodávané v Globusu v Čakovicích. Tyto řízky obsahovaly bakterii způsobující salmonelózu, tedy nebezpečné průjmové onemocnění.V bílém zelí z Polska byla zjištěna přítomnost nepovolené látky - kyseliny mravenčí.
Podobně v kysaném bílém zelí značky ELTOM, které bylo vyrobeno v Polsku, prokázala inspekce přítomnost nepovolené látky, a to kyseliny mravenčí. Ta je pro člověka též velmi nebezpečná, protože má leptavé účinky. Živí škůdci v balení rýžeZa nebezpečnou považuje inspekce i balení rýže, ve kterých byli přítomní živí škůdci. Takové našli v prodejně Globus na Zličíně nebo v obchodě SPAR v Praze- Štěrboholích. Moli a larvy hmyzu nejsou na seznamu 'potravin na pranýři' žádnou výjimkou. V některých případech se škůdci vyskytovali i v prostorách prodejny.
Inspekce odhalila i výrobky, na jejichž obalu se uvádí nepravdivé informace. Například u balení 200gramového kakaa z Polska se výrobce dopustil falšování produktu, když do kakaa rozdrtil kakaové slupky.
Výrobci versus prodejci. Kdo je na vině?
Po spuštění webu, který navštívily už přes dva miliony lidí, se začalo vášnivě diskutovat o tom, kde je na vině. Výrobci nebo prodejci, kteří jsou zodpovědní za správné skladování produktů?
V případě deformované čokolády pokryté bílými skvrnami, to vidí inspekce jasně - k deformaci došlo kvůli nevhodným skladovacím podmínkám v Jednotě v Moravském Krumlově. Ale kdo pochybil, když se na pultech obchodu Albert v pražské Ruzyni objevila silně zapáchající krůtí stehna, přestože datum použitelnosti bylo v pořádku, už tak jasné není. Inspekce sice během kontroly nezjistila nevyhovující teploty během skladování masa, ale to nemusí nutně znamenat pochybení výrobce.
Potraviny na pranýřiWeb zprovoznilo ministerstvo zemědělství 10. července. Najdete tamúdaje o nejakostních, falšovaných nebo nebezpečných potravinách. Stránky umožňují vyhledat si informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora.
Web můžete navštívit zde: http://www.potravinynapranyri.cz/
Další články v kategorii
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)