Veleba: Letošní sklizeň obilí bude nižší o 29 procent

Letošní zemědělský rok bude podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby sotva průměrný. Sklizeň většiny polních plodin bude nižší, u hlavní tržní plodiny - obilí, to bude o překvapivých 29 procent. Řekl to při zahájení 39. ročníku Země živitelky v Českých Budějovicích. "Budou výrazně nižší tržby, budou ale i regiony, které jsou zasaženy přírodní katastrofou, kde budou tržby 30 procent normálu a kde jde do tuhého," konstatoval Veleba. Ministr Petr Bendl připomněl, že rezort pomůže s předčasnou výplatou záloh.

K pomoci nejpostiženějším oblastem by se ale zainteresované strany podle Veleby měly vrátit. "Je třeba udržet tam výrobu a zaměstnanost, a je třeba jasně deklarovat podporu živočišné výroby," zdůraznil. Zapotřebí je podle něj se také věnovat potravinové bezpečnosti a pracovat na reformě společné zemědělské politiky, kde nyní nastává důležitá fáze souboje v Evropském parlamentu. Přivítal fakt, že ministerstvo připravuje koncepci dalšího směřování agrární politiky, protože je poslední příležitost revitalizovat živočišnou výrobu a pěstování technických plodin. "Další příležitost už nebude," uvedl.

Ministr Bendl připomněl, že rezort přijal opatření, která mají pomoci zemědělcům v oblastech, které postihlo sucho a mrazy. "Našli jsme nějaká řešení, snažíme se pomoci zejména s cash flaw, pomoci tam, kde je živočišná výroba, kde jsou zemědělci navázání na to, že svůj dobytek potřebují živit tím, co sami vypěstují," řekl. "Je třeba jim nějak pomoci, nikoliv tím, že jim všechno zadotujeme, ale pomoci tím, aby vůbec přežili a nemuseli vybít celá stáda, aby zachovali živočišnou výrobu, protože ta je pro rezort zemědělství významná priorita," dodal.

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík míní, že podpora zemědělství v letech 2014- 2020 by se měla zaměřit jednak na chov hospodářských zvířat, které zlepšují poměry v krajině, a na snížení rizik, která způsobují klimatické změny, investovat by se mělo změn vláhových a půdních poměrů, míní.

Na největším agrosalonu v zemi své výrobky a služby do úterý prezentuje 539 vystavovatelů z 21 zemí. Výstava je rozdělena do jednotlivých oborových dnů, provází je tematické semináře, konference a besedy. Třeba dnešní den patří českým pekařům a cukrářům, pátek připomene Družstevní den a v sobotu budou Národní dožínky, na které zavítá i prezident Václav Klaus.

Chovatelé na výstavišti denně předvádějí plemenná zvířata a obchodníci zemědělské stroje. V posledních letech nabývá na Zemi živitelce stále většího významu potravinářská výroba. I letos je prioritou prezentace regionálních produktů s ochutnávkami.

Společenský program se odehrává v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. V sobotu tam bude mistrovství ČR dechovek. Po dobu konání výstavy musí řidiči projíždějící Českými Budějovicemi počítat s kolabující dopravou. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100.000 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info