Ministr Petr Bendl v Českých Budějovicích zahájil výstavu Země živitelka

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes zahájil 39. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Při té příležitosti ocenil mladé vědecké pracovníky za mimořádné výsledky výzkumu a experimentálního vývoje. Propůjčil také zástupcům výrobců potravin certifikáty národní značky KLASA.

Zahájení jedné z nejoblíbenějších výstav v Česku, jejíž návštěvnost v posledních letech překračuje stotisícovou hranici, se zúčastnil i slovenský ministr zemědělství a rozvoje venkova Ľubomír Jahnátek. Ministr Bendl s ním jednal přesně před týdnem na výstavě Agrokomplex v Nitře. Při jednáních jsme dospěli k řadě společných zájmů a cílů, na jejichž naplnění budeme při bruselských jednáních spolupracovat a společně postupovat především v otázkách týkajících se dozoru nad trhem s potravinami,“ řekl ministr Petr Bendl.

S činností MZe se mohou lidé na výstavě seznámit v jeho stánku v pavilonu T. Tradičně se v něm představují odborné útvary, ale spolu s nimi jsou tentokrát pod jednou střechou i resortní instituce, jako třeba Státní rostlinolékařská správa, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Pozemkový fond ČR. Letos je stánek nově propojen s expozicí národní značky KLASA a projektu Regionální potravina.

Zájemci mají také možnost na agrosalonu navštívit semináře, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Jedním z nich jsou „Pozemkové úpravy – šance venkova v období od roku 2014“, který se koná ve spolupráci se Spolkem pro obnovu venkova (SPOV). Druhým je „Podpora rozvoje venkova v ČR“ pořádaný opět se SPOV a Ministerstvem pro místní rozvoj.

„Agrární výstavy a veletrhy mají velký význam při propagaci zemědělského a potravinářského sektoru, ať už jde o výstavy tuzemské nebo zahraniční. Českobudějovický agrosalon považuji za stěžejní. Za předchozích 38 ročníků se díky svému zaměření a struktuře vystavovatelů i návštěvníků stal místem setkávání všech, kteří svou činnost spojují s českým a moravským venkovem, zemědělstvím a potravinářstvím. Tedy těch, kterým na těchto důležitých odvětvích záleží,“ uvedl ministr Bendl.

Ministr Petr Bendl dnes po zahájení předal ocenění mladým vědeckým pracovníkům. Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2012 dostala Helena Fulková z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i., za vědecký článek popisující novou metodu derivace embryonálních kmenových buněk z oocytů v metafázi. Další dvě ceny obdrželi Petr Králík z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství (VÚVL), v.v.i., a Tomáš Erban z Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV), v.v.i. Uznání ministra zemědělství a předsedy České akademie zemědělských věd za kvalitní dosažený výsledek ve výzkumu a experimentálním vývoji dostali Josef Mašek a rovněž Petra Vašíčková, oba z VÚVL, v.v.i. Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2012 obdrželi Jan Mikulka z VÚRV, v.v.i, a Antonín Jelínek z Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v.v.i. (podrobnosti k oceněným v příloze tiskové zprávy).

V sobotu 1. září se ministr zemědělství Petr Bendl zúčastní Národních dožínek, na nichž přislíbil účast prezident Václav Klaus a kardinál Dominik Duka.

Kateřina Böhmová,

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info