Souhrn událostí uplynulých dní – 31.8. - 2.9.2012

Za deset let v Česku ubylo 3,4 procenta zemědělské půdy

V Česku se v posledních letech snížila plocha zemědělské půdy a místo ní vznikly stavební parcely či lesní pozemky. Zatímco v roce 2000 bylo evidováno 3,604 milionu hektarů obhospodařované zemědělské půdy, tak v následujících deseti letech její výměra klesla o zhruba 121.000 hektarů na 3,483 milionu hektarů.

Máslo se dá sehnat levněji než margaríny, poptávka po nich klesla

Cena másla v obchodech už několik měsíců v řadě klesá. Podobné propady znamenají vždy špatnou zprávu pro výrobce margarínů. Platí totiž, že čím je levnější máslo, tím méně lidí sahá po rostlinných tucích. Cena másla hlavně v létě znatelně klesla.

Mouka kvůli špatné úrodě zdraží až o čtvrtinu, asi podraží pečivo

Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.

Klesající potravinová soběstačnost ČR prý ohrožuje stabilitu země

Potravinová soběstačnost ČR od roku 1989 a vstupu do EU neustále klesá, po letošních žních lze očekávat zdražování potravin a insolvenci zemědělských podniků. Novinářům to po jednání na Zemi živitelce v Českých Budějovicích řekli zástupci Agrární komory ČR. Situace podle šéfa komory Jana Veleby ohrožuje stabilitu země.

Produkce obilovin v EU bude 279 milionů tun, čeká EK

Dopady sucha, které tvrdě zasáhlo produkci obilovin zejména ve Spojených státech, nejsou v Evropské unii tak citelné. Uvedla to Evropská komise, podle níž letošní produkce v unii dosáhne 279 milionů tun. To je o pouhá dvě procenta méně, než kolik činil průměr za posledních pět let, zdůraznila komise ve svém prohlášení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info