Roste dovoz drůbeže i brambor. Zemědělci věští zdražení a insolvence

V Česku je nejméně prasat od roku 1921. Polovina vepřového se dováží, a to i ze zemí, jako je Španělsko a Belgie. Potravinová soběstačnost republiky klesá i u drůbeže, vajec a zeleniny, varovali zástupci Agrární komory na Zemi živitelce. Podle nich po žních hrozí insolvence podniků a zdražování jídla.

Podle vyjádření některých zemědělců dolehnou po letošních žních na české zemědělství problémy. Současná situace podle šéfa komory Jana Veleby ohrožuje stabilitu země.

Česko je závislejší na dovozu jídla

Potravinová soběstačnost ČR od roku 1989 a vstupu do EU neustále klesá. Největší propad v soběstačnosti nastal u vepřového, drůbeže a vajec, ale také u ovoce a zeleniny, a to i u tradiční plodiny - brambor. Špatná úroda nejen v Evropě, ale i v severní Americe žene ceny obilovin nahoru. Zemědělci nebudou mít podle Veleby na krmivo.

"Výrazně rostou dovozy masa, a to jednak v důsledku absence domácí produkce - stavy prasat jsou na nejnižší úrovni za dobu statistického sledování, dovážíme asi polovinu tuzemské spotřeby - tak i vlivem politiky obchodních řetězců, které navíc dovážejí výrobky z méně hodnotných partií," řekl Veleba.

Z ciziny se dováží o šest procent drůbeže víc než loni

Česká republika je podle něj soběstačná například v hovězím mase, obilí, řepce a mléce. Ani v těchto komoditách ale není situace ideální. Vyváží se surovina a dováží se z ní zpracované potraviny - loni třeba 40 procent sýrů.

Množství prasat v letošním roce je stejné jako v roce 1921. Od roku 1990 jich podle statistiků ubylo 3,2 milionu. "Nedostatek řeší dovozy, ty loni přesáhly 216 tisíc tun. Dovezlo se vepřového za téměř 11 miliard korun. Maso se dováží především z Německa (za 4,9 miliardy Kč), dále z Rakouska, Belgie, Polska a Španělska," shrnul Veleba.

Hůř jsou na tom i stavy drůbeže, které odpovídají 60. letům minulého století. Oproti loňsku klesly o 14,5 procenta a počet slepic je historicky nejnižší. Dovoz se zvýšil o téměř 17 procent. Drůbež do Česka míří hlavně z Polska, Brazílie, Slovenska a Německa. Meziročně klesla míra soběstačnosti v drůbežím mase z 85 na 79 procent.

Nízká úroda = tlak na ceny

Někteří výrobci jídla už začínají mluvit o zdražování. Například Svaz průmyslových mlýnů v pátek oznámil, že kvůli letošní špatné úrodě obilí podraží mouka až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků.

Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni. Nižší úrodu letos hlásí zemědělci i v dalších částech světa, například v USA i Evropě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info