Letošní ročník Měsíce biopotravin vyzývá „Držte se biokvality“

Září je Měsícem biopotravin, jeho cílem je propagovat nejen biopotraviny a ekologické zemědělství, ale také akce, které pro své návštěvníky připravili farmáři, obchody s biopotravinami i neziskové organizace. Držte se biokvality je mottem letošního ročníku.

„Měsícem biopotravin každoročně podporujeme na šedesát akcí týkajících se ekologického zemědělství a biopotravin. Lidé tím, že kupují a konzumují biopotraviny, chrání své zdraví a zároveň přispívají k lepšímu životnímu prostředí. Zejména v posledních letech si více všímají kvality potravin i vlivu zemědělství na životní prostředí a mnozí z nich už cíleně vyhledávají bio výrobky. I proto Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby měli ekologičtí zemědělci i potravináři co nejlepší podmínky ke své práci. Stabilně je podporuje prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007–2013,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

V České republice loni ekologicky hospodařilo 3 920 zemědělců na výměře téměř 483 tisíc hektarů, což představuje podíl 11,42 % z celkové výměry zemědělské půdy. Vzrostl také počet producentů biopotravin, a to z 626 v roce 2010 na loňských 646. K nejčastěji zpracovávaným bioproduktům patří maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné výrobky. Významný je počet registrovaných výrobců bio vína (77).

Základním dokumentem pro rozvoj ekologického zemědělství je Akční plán České republiky na období 2011–2015. Má za cíl do konce roku 2015 dosáhnout 15% podílu výměry zemědělské půdy při současném navýšení podílu biopotravin na trhu s potravinami na 3 % a dosáhnout minimálně 60% podíl české bio produkce.

Na stránkách www.mesicbiopotravin.cz si zájemci mohou v kalendáři akcí najít událost ve svém okolí a poté ji navštívit. Novinkou pro tento rok je rozšíření soutěží pro spotřebitele na webových stránkách. Každý všední den v září budou mít soutěžící možnost vyhrát hodnotné ceny od partnerů akce, mj. slevy do obchodů s biopotravinami nebo na různé ochutnávky. Součástí Měsíce biopotravin budou i exkurze na ekofarmy, které doplní program například o noční stanování na louce s čuníky na biofarmě Sasov na Vysočině.

Více informací na www.mesicbiopotravin.cz.

Kateřina Böhmová ředitelka Odboru komunikace MZe

Partneři akce Měsíc biopotravin 2012:

Potravinářská komora, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, PRO-BIO LIGA, dm drogeriemarkt, Sonnentor, Billa, Farmářské tržiště Praha (Archetyp, o. s.), OP Tiger, Český rozhlas Dvojka, Radio 1, bio.cz a bio-info.cz.

Přílohy

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info