U Nezamyslic unikla do říčky neznámá látka, uhynuly desítky ryb

Neznámá látka unikla dnes dopoledne do vodního toku Haná u Nezamyslic na Prostějovsku. Podle předběžných informací uhynuly desítky ryb. Protože říčka protéká územím tří krajů, na místě zasahují kromě hasičů z Olomouckého kraje i jejich kolegové z kraje Zlínského a Jihomoravského. Příčinu znečištění zatím nezjistili, dosud nebyla vyčíslena ani škoda, řekla ČTK mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Hasiči dostali informaci o úniku neznámé látky do toku po 11:00. "Podle místních lidí byla již zhruba kolem 09:00 na toku patrná šedá skvrna. Hasiči na ni ale po příjezdu na místo již nenarazili. Odebrali jsme vzorky vody i uhynulé ryby a zjišťujeme, co znečištění způsobilo," uvedla Hacsiková.

Na místě je i zástupce Povodí Moravy. "Došlo k úhynu ryb, mezi nimi byly i kaprovité ryby jako kapři a cejni. Úhyn ryb nastal v úseku od Ivanovic na Hané po Vyškov, kolem Nezamyslic jich bylo hodně. Odebíráme vzorky a obcházíme tok, abychom zjistili zdroj znečištění," řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

K úniku neznámé látky vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji také například v srpnu v Dluhonicích na Přerovsku. V Bečvě se tam objevila černá mazlavá látka. Směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv do toku pronikla na začátku července ze zemědělského družstva v Seničce do řeky Blaty. Závadná látka postupovala řekou a znečistila tok od místa havárie až po ústí do řeky Moravy, zasaženo bylo přes 20 kilometrů. Uhynulo množství ryb a dalších vodních organismů. Úplná obnova ekosystému v řece Blatě podle biologa Petra Loyky potrvá několik let.

Autor:  ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info