Balená pitná voda: stejná jako z kohoutku, ale 50krát dražší

 Nízká cena. To je jedna z předností balených pitných vod. Na rozdíl od minerálních nebo kojeneckých vod je nižší o několik korun. Ve skutečnosti ale může zákazník zaplatit cenu mnohonásobně vyšší. V PET lahvích totiž může najít tu samou vodu, která teče z vodovodního kohoutku.

A zatímco litr kohoutkové vody přijde na zhruba šest haléřů, cena balené pitné vody se pohybuje v řádech několika korun. Kupující tak zaplatí až 50krát vyšší cenu.

Pití kohoutkové vody přitom může být i zdravější. Balené vody, které nejsou správně skladované, mohou být především v teplém počasí kontaminované. „U balených vod hrozí riziko mikrobiální kontaminace za předpokladu nevhodného skladování,“ potvrdil tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Na českém trhu je několik druhů balených vod. Kromě minerálek, pramenitých a kojeneckých vod existuje i kategorie balené pitné vody. A právě ty mohou být plněné mnohonásobně levnější kohoutkovou vodou. Zákazník přitom nemá šanci to poznat.

Běžná praxe

„Obecně lze říci, že nejmenší požadavky (mikrobiologické, fyzikální a chemické) jsou kladeny na balené pitné vody. Ty musí splňovat požadavky na „běžnou“ pitnou vodu. Kvalitu balených pitných vod je možno zlepšit přidáním některých potravních doplňků s obsahem např. sodíku, hořčíku, draslíku,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Část firem tedy postupuje tak, že PET lahve naplní vodou z vodovodu. „Obecně lze konstatovat, že používání vody z veřejného vodovodu není u balených pitných vod výjimečné,“ potvrdil Kopřiva.

Zákazník ale nemá šanci poznat, zda voda, kterou si kupuje, není ta samá, kterou by si mohl natočit mnohem levněji. Žádné speciální označení takové vody mít nemusí.

Zatímco litr vody z kohoutku stojí zhruba 6 haléřů, 1,5 litru balené pitné vody je běžně k dostání například za čtyři koruny, litr vody tak vyjde na zhruba 2,70 Kč. To je 45krát více za balenou vodu než za tu kohoutkovou. V některých obchodech se balená voda prodává i za 5,90 Kč a server Lidovky.cz objevil i lahev za 8,70 Kč za 1,5 l, to je 5,80 Kč za litr. A to je 96krát víc než za litr z kohoutku.

Kupující může rozeznat jen to, zda se jedná o pramenitou, minerální, kojeneckou nebo pitnou vodu.

„Pro jasné rozlišení kvality a původu balených vod doporučujeme zákazníkovi pečlivě prostudovat etiketu, která musí jasně uvádět, o který druh balené vody se jedná. Jedním z vodítek je samozřejmě i cena, která by u balených pitných vod měla být zřetelně nižší než u ostatních kategorií,“ radí Žáček.

Kohoutková voda

Kohoutkové vodě už dávají lidé přednost i v restauracích. Než aby si koupili balenou vodu, chtějí natočit "čerstvou" vodu z kohoutku. A stále více podniků jim vyhoví. Podporují je i vodárenské společnosti. Veolia spustila projekt Kohoutkova.cz, do něhož se mohou hlásit restaurace, kavárny a hotely, které zákazníkům vodovodní vodu natočí. Od společnosti dostanou designové karafy, mohou také požádat o rozbor své kohoutkové vody.

Zatímco v některých podnicích vám natočí kohoutkovu vodu zadarmo, v některých za ni zaplatíte.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info