Rostlinné oleje kvůli neúrodě ve světě zdraží

Špatný rok pro zemědělské plodiny pokračuje. Po propadu ve světové sklizni obilí či kukuřice a dalších komodit, sklidí letos zemědělci i mnohem méně olejnin. Cena rostlinných olejů ještě poroste až o deset procent.

Největší evropským pěstitelům slunečnice - Rusku, Ukrajině a EU - letos klesne produkce o 12 procent. Celosvětová produkce pak také klesne z 39,5 milionu tun na 36,7 milionu tun. Slunečnice je čtvrtou nejvýznamnější olejninou po sóje, řepce a bavlníkových semenech.

"Hlavně Rusko a Ukrajina jsou největší pěstitelé, takže to má zásadní vliv a dopad. Propad v produkci opravdu je, ovšem až tak dramatický nárůst ceny nelze očekávat, protože už dnes jsou ceny na historických maximech," říká Martin Volf, ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.

Podle něj už současná cena odráží propad produkce. "Žádný z rostlinných olejů není teď v EU v nadvýrobě nebo dostatku. Jde o velké propady. Nárůst ceny ještě bude, ale tak do deseti procent," odhaduje Volf.

Propad v produkci však postihl i další olejniny. Sója, která je největší světovou olejninou, má letos ještě větší výpadek. Na začátku roku se sklízela v Jižní Americe a sklidilo se jí meziročně o 14 procent méně. V příštím půlroce by mělo na světě navíc dojít k dalšímu výraznému snížení produkce sóje, což požene ceny olejů dále nahoru.

Produkce řepky v EU také klesla za poslední tři roky o deset procent na 36,7 milionu tun. Vzhledem k těmto propadům budou rostlinné oleje v obchodech nadále zdražovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info