Proč má bio smysl?

Mezi spotřebiteli se můžeme setkat s názorem, že biopotraviny jsou výdobytkem moderní doby a jen současnou módou, která je dána větším zájmem o zdravý životní styl a která jen má z naší kapsy vymámit peníze. Je to opravdu tak?

<a href='http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ck.php?n=a648c94e&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE' target='_blank'><img src='http://bio-info.cz/openx/www/delivery/avw.php?zoneid=7&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&n=a648c94e' border='0' alt='' /></Některé studie dokonce tvrdí, že biopotraviny jsou závadnější než potraviny z konvenční produkce kvůli obsahu velkého množství dusičnanů. Je to tvrzení, které pokud o bio něco víme, odporuje zdravému selskému rozumu a v pozadí těchto studií je cítit velké lobby potravinářských koncernů.

Biopotraviny jsou návratem k potravinám, které jsou vyprodukovány za použití tradičních osevních postupůa v souladu se životním prostředím

Pojďme se na tento problém podívat i z druhé strany. V rostlinné produkci biopotraviny znamenají návrat k potravinám, které tu ještě před šedesáti a více lety byly zcela běžné, a které nebyly znečištěny průmyslovými hnojivy a pesticidy. Biopotraviny jsou návratem k potravinám, které jsou vyprodukovány za použití tradičních osevních postupůa v souladu se životním prostředím. Až v poválečném období se začaly léty osvědčené postupy pěstování zemědělských plodin, jako např. hnojení chlévským hnojem, zelené hnojení, střídání plodin s využitím úhorů, ochranné postřiky na přírodní bázi, dále přirozený boj se škůdci apod., nahrazovat jinými postupy za použití pesticidůurčených na ochranu např. před škůdci a plísněmi. Začala masová, konvenční produkce zaměřená na dosažení co největšího zisku a produkce bez ohledu na důsledky pro životní prostředí. Tím se zhoršilo nejen životní prostředí, ale i kvalita potravin spojená s jejich neblahým důsledkem na zdraví člověka. V masném a mléčném průmyslu je certifikát bio zárukou, že zvířata netrpí a je s nimi dobře zacházeno.

Hlavní přínos biopotravin spočívá v šetrnosti zpracovatelského postupu k životnímu prostředí a v jejich zdravotní nezávadnosti.

Co pochybné a jednostranně zaměřené studie zapomněly zmínit je to, že hlavní přínos biopotravin spočívá v šetrnosti zpracovatelského postupu k životnímu prostředí a v jejich zdravotní nezávadnosti. Při koupi biopotravin máme záruku, že nejsou geneticky modifikovány (GMO), že se zvířaty nebylo zacházeno nehumánně a maso zvířat neobsahuje hormonální látky a antibiotika, dále že při pěstování nebyly použity pesticidy, průmyslová hnojiva, postřiky atp.

Biopotraviny dávají naději našim dětem, že i pro ně bude zachována zdravá půda.

Selský rozum nám napoví, že není možné, aby masově pěstované chemicky ošetřovné potraviny, byly zdravější nežbiopotraviny pěstované tradičními, staletí ověřenými postupy bez použití chemických látek. Kvalita biopotravin je zajištěna přísnými předpisy a důslednými kontrolami.

Biopotraviny jsou nadějí, že zdravá půda bude zachována i dalším generacím. Odpůrci biopotravin tvrdí, že bio nemá smysl, protože je půda zamořená různými chemikáliemi. Ano, půda, na které se biopotraviny pěstují, není zcela prostá nežádoucích látek, které do ní byly léta dodávány, ale při bio produkci se do půdy už žádné chemikálie nedodávají a v tom tkví ten smysl. Výzkumy prokázaly, že pokud by se pěstovalo pouze v režimu bio, půda by se časem sama očistila.

Řekněte sami, má to smysl? Dáte i vy své ANO biopotravinám?

Bc. Tomáš Jelínek

www.bio-shopping.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info