Management v chovu prasat v Číně má řadu nedostatků

Výrobu vepřového masa v Číně brzdí chyby v managementu a nedostatečná hygienická opatření v chovech prasat.

Chov prasat v Číně se v posledních letech potýká s opakovaným výskytem infekčních chorob a nízkou úrovní cen. Proto se chtějí společnosti z Německa i dalších států se na tomto odbytovém trhu také nějak etablovat. Čína sice programově vyhlašuje, že hodlá zvýšit míru soběstačnosti ve výrobě vepřového masa, stojí však tváří v tvář celé řadě problémů.

Veterinární expert Dr. Friedrich-Wilhelm Busse na základě svých zkušeností s tamním chovem prasat shrnul hlavní nedostatky managementu chovů prasat do několika bodů:

  • V mnoha zemědělských podnicích se chovají čistokrevná prasata plemen large white, landrase a duroc. Jenom ojediněle jsou podniky vybaveny hybridními prasnicemi pocházejícími z plemenářských společností s celosvětovou působností.
  •  
  • Management a hygiena jsou však často nedostatečné i v obrovských moderních podnicích podporovaných státem. Většinou jsou všechna zvířata chována na jednom místě. Informace o úspěšnosti inseminace nejsou k dispozici.
  •  
  • Původ zdravotních problémů v početních stavech prasat je jen zřídka detekován na základě laboratorních vyšetření. Často proto dochází k necílené terapii prasat. To samé platí také v případě výběru očkovacích látek.
  •  
  • Krmení prasat se často potýká s problémem výskytu mykotoxinů v obilovinách a kukuřici. V zemědělských podnicích se nezjišťuje množství zkrmeného krmiva na jednotku produkce, informace o výkrmu prasat se vyhodnocují pouze v malém množství zemědělských podniků.

Nachholbedarf beim Management SUS, 2012, č. 4, s. 16

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info