Farmáři v USA očekávají rekordně vysoké příjmy

I přes velmi nepříznivý průběh letošní sezóny z důvodu rekordního sucha by měli američtí farmáři dosáhnout nejvyšších příjmů za posledních 40 let.

Podle odhadu amerického ministerstva zemědělství (USDA) by měl v letošním roce stoupnout průměrný reálný zemědělský důchod v přepočtu na zemědělský podnik o 1,2 %. Celkový čistý příjem amerických farmářů by v letošním roce měl stoupnout o 3,7 % na celkových 122,25 mld. USD. I když se v letošním roce američtí farmáři potýkají s nejhorším nedostatkem srážek za více než posledních 50 let, podle nejnovějších odhadů USDA by si měli v letošním roce vydělat nejvíc peněz v historii. Pokud se očistí od inflace, jedná se o nejvyšší zisk od roku 1970. Ještě v únoru činil odhad ministerstva pouze 91,7 mld. USD. O 3,7 % by měl podle odhadu vzrůst také celkový příjem z prodeje zemědělských produktů, jehož výše se odhaduje na 387,9 mld. USD.

Kompenzace prostřednictvím pojištění

Průměrný důchod jednoho zemědělského podniku podle USDA stoupne o 1,2 % na 57 762 USD. Celkový čistý důchod velkých podniků o 7,9 % na 127 054 USD. V některých amerických regionech v meziročním srovnání dojde podle ministerstva k nárůstu důchodů až o téměř 40 %.

Kromě zvýšení cen zemědělských plodin se na nárůstu důchodů podílejí kompenzační platby, které se vyplácejí prvovýrobcům v rámci jednotlivých programů pojištění úrody. V červenci oznámila odvětvová organizace těm, kteří si pojistili letošní úrodu, že počítá s finanční kompenzací ve výši přibližně 20 mld. USD. To je téměř dvojnásobek v porovnání s loňskou skutečností, kdy bylo vyplaceno 10,8 mld. USD. K tomu je třeba připočíst ještě přímé státní platby ve výši 11,1 mld. USD, které oproti roku 2011 narostly o 6,4 %.

http://www.agrarheute.com/us-landwirte-erwarten-hoeheres-einkommen-trotz-duerre

zdroj:ÚZEI, Agronavigator

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info