Chmelaře drtí slabá úroda chmele. Údajně ani nepokryje potřebu pivovarů

Až o třetinu méně se letos urodilo chmele. Některé chmelaře to vede na pokraj existence. Nemohou ani zvednout ceny, protože pivovary si mohou obstarat levnější chmel v zahraničí. Po loňské nadúrodě, kdy "zelené zlato" zůstávalo někde i na polích ladem, přichází pro chmelaře další tvrdá zkouška.

Nejprve mráz a pak dlouhé sucho se podepsalo na českých chmelnicích. Chmele se urodilo velmi málo a i jeho kvalita není tak velká, jako tomu bylo v minulém roce. Především chmelaři na Rakovnicku jsou na tom velmi špatně.

Někde nebude ani vyhlášený český chmel stačit a pivovary jej nejspíš budou muset nakoupit v zahraničí. To ovšem zástupci pivovarů odmítají.

"Obzvlášť na Rakovnicku jsou enormně nízké výnosy kvůli holomrazům a suchu. Ekonomika podniků tím velmi trpí," řekla Hana Vacková ze Zemědělského svazu ČR.

V Rakovníku dokonce kvůli dramatické situaci Svaz svolal zvláštní zasedání. "Pro mnoho chmelařů je situace velmi vážná," dodala Vacková s tím, že proto se nyní hledá způsob, jak zajistit dodatečné financování, které by je mělo udržet.

Na nízkou úrodu údajně doplatí i pivovary. "Chmel nebude všude stačit, ne všichni mají dostatečně velké objemy dlouhodobých smluv," upozornil Bohumil Pázler ze Svazu pěstitelů chmele.

Zástupci tuzemských pivovarů ale takové riziko odmítají. "Dodávky chmele máme zajištěny v plném rozsahu, odpovídajícímu  našemu objemu produkce," sdělila například Hana Matulová, mluvčí pivovarů Holba, Zubr a Litovel. Navíc sklady jsou ještě plné chmelového granulátu.

Zatímco loni tak tuzemští chmelaři nevěděli, co mají dělat s velkou nadúrodou chmele a nedařilo se jim ho prodávat ani za nízké ceny, tentokrát zažívají opačnou situaci. Zároveň to ale neznamená, že si mohou dovolit zvýšit výkupní ceny. "Pěstitelé určitě mají zájem ceny zvednout, ale není jasné, jestli se jim to povede," řekl Pázler.

Podle Vackové zdražení reálné není, jednak kvůli dlouhodobým smlouvám a také proto, že si pivovary mohou případně chmel zajistit v zahraničí. Ani mírné zvýšení cen přitom stejně nevynahradí ztráty ze špatné úrody.

Československý chmel

Neúrody českého chmelu si všimly i zahraniční zpravodajské weby.

Například CBS news píše, že by se měli pivaři obávat, protože se výrazně propadla úroda českého chmelu.

Zatímco CBS neunikly aktuální sklizně chmelu a rekordní spotřeba piva na osobu v Česku, „drobnost“ jako je samostatná Česká a Slovenská republika přehlíží a píše, že Československo je největším producentem chmelu na světě, který se vyváží do zhruba osmi desítek zemí světa.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info