Billa prodávala šizený sýr, Tesco cizí zboží jako české

Ošizené tavené sýry prodával obchodní řetězec Billa v Plzni na Slovanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že stogramové výrobky neobsahovaly složení, jaké by měly.

Tavený sýr z Domažlic, jak zní přesný název potraviny, byl ze tří čtvrtin vyroben z rostlinného namísto mléčného tuku. U Taveného sýra se šunkou z Domažlic laboratorní analýza odhalila 65 procent rostlinného tuku. „Jeho použití pro výrobu sýra není povoleno," informovala mluvčí SZPI Romana Kadaňková.

Supermarket ihned nařídil sýry stáhnout z prodeje, celkem šlo o 24 výrobků. „Zároveň jsme na našich internetových stránkách informovali spotřebitele o možnosti jejich vrácení," sdělila mluvčí řetězce Billa Gabriela Bechynská s tím, že za chybu je odpovědný výrobce.

Tím je společnost TABE z Bezděkova na Klatovsku. Do firmy ani jejímu jednateli Petru Vitákovi se nelze dovolat. Volaná čísla neexistují nebo se na druhém konci telefonu ozve hlasová schránka.

Kontroloři už předali případ k došetření u výrobce Státní veterinární správě.

Podle seznamu potravinářské inspekce TABE dodávalo sýry také supermarketu Tesco v Praze a v Olomouci.

Zboží z ciziny jako české

Kromě Billy odhalili kontroloři SZPI klamání zákazníků v plzeňském obchodu Tesco na Borských polích. Řetězec se prohřešil tím, že na regálových štítcích změnil údaje o zemi původu. Zboží z ciziny tak bylo rázem české. „Uzená makrela ve skutečnosti pocházela z Polska, sýry Triangles byly vyrobeny v Maďarsku a ovocný nápoj Jupí byl z Polska," uvedla Kadaňková.

Mluvčí řetězce Tesco Michaela Vinterová řekla, že ohledně zavádějících informací na regálech už došlo k nápravě. „Šlo většinou o individuální pochybení jednotlivých zaměstnanců. Byl s nimi proveden pohovor a budou znovu proškoleni. Zároveň plánujeme zintenzivnit systém našich interních kontrol," ujistila Vinterová. SZPI u zjištěných pochybení zahájí správní řízení s prodejci.

V případě supermarketu Tesco přitom letos nejde o první prohřešek. Začátkem léta kontrola odhalila, že obchodní řetězec prodával slašské párky vyrobené ze separátů, aniž by tyto informace byly uvedeny na obalu.

Autor: Martin Švec

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info