Souhrn událostí uplynulého dne – 6.9.2012

Chmelaře drtí slabá úroda chmele. Údajně ani nepokryje potřebu pivovarů

Až o třetinu méně se letos urodilo chmele. Některé chmelaře to vede na pokraj existence. Nemohou ani zvednout ceny, protože pivovary si mohou obstarat levnější chmel v zahraničí. Po loňské nadúrodě, kdy "zelené zlato" zůstávalo někde i na polích ladem, přichází pro chmelaře další tvrdá zkouška. Nejprve mráz a pak dlouhé sucho se podepsalo na českých chmelnicích.

O české strakaté krávy je zájem, ročně se jich vyvezou tisíce

O české strakaté krávy je zájem na Ukrajině a v Kazachstánu, vozí se i do Severní Osetie v Rusku. Čeští chovatelé tam už dodali tisíce březích jalovic. Poptávka po tradičním českém plemeni se v těchto zemích zvedla minulý rok a letos tento trend pokračuje. ČTK to řekl Roman Šustáček, předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu.

U zámku Konopiště je nová obůrka pro lesní zvěř

Středočeský zámek Konopiště u Benešova, který přitahuje pozornost tisíců domácích i zahraničních návštěvníků, má zásluhou Lesů ČR novou turistickou atrakci – obůrku pro lesní zvěř. Ta se nachází přímo v bývalém zámeckém parku, u známé konopišťské restaurace Stará myslivna. Hlavním cílem nové obůrky je lidem, dětem i dospělým, detailně představit vybrané druhy lesní zvěře.

MZe vypsalo řízení na ředitele hřebčína v Kladrubech

Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes vypsalo výběrové řízení na místo ředitele Národního hřebčína Kladruby nad Labem. ČTK to dnes zjistila na webu úřadu. Ministr zemědělství Petr Bendl přitom začátkem července v rozhovoru pro ČTK uvedl, že nového šéfa hřebčína chce mít do konce srpna. Tendr, z něhož měl nový šéf vzejít, měla vybrat externí firma.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info