Pivovar Purkmistr otevřel v Plzni pivní lázně, druhé v kraji

Po více než deseti letech příprav a úsilí otevřel dnes plzeňský minipivovar Purkmistr pivní lázně. Vybudoval je za více než deset milionů korun ve sklepích svého hotelu vzniklého z bývalého selského stavení. Původně je chtěl mít v podkroví, ale nezískal souhlas památkářů. Po Chodové Plané půjde o druhé pivní lázně na západě Čech. ČTK to řekl Petr Míč z Purkmistra. Majitel pivovaru a firmy Lukr Ingeneering Lubomír Krýsl už postavil lázně v Mexiku a Vietnamu.

"Jsou tu čtyři vany z modřínového dřeva a jedna dvojvana. Dále wellness centrum s vířivkou, sauna, pára, infrasauna, masérna a odpočívárna," uvedl Míč. V celém zařízení může být najednou 16 lidí. Procedura ve vaně s pivem bude trvat hodinu, z toho po 20 minutách příprava, koupel a relaxace. Až 200litrová koupel bude obsahovat z více než desetiny černé pivo, světlou mladinu, kvasnice, rozemletý slad a chmel. Železitá a minerální voda je z vlastní studny pivovaru. Vedle každé vany bude dřevěný soudek, z něhož si budou klienti čepovat zdarma pivo. Zákazník si může vybrat také rašelinovou nebo bylinnou koupel, dodal Míč.

Cena za hodinu v lázních bude zhruba 690 korun, podle Krýsla je nižší než u konkurence. Lázně jsou obsazené na celé září, ale už přijímají rezervace na další měsíce. Největší zájem je o dvojvanu, hlavně pro svatebčany, ale i od cizinců, řekl Krýsl.

"Slibujeme si od toho, že to zvýší obsazenost našeho hotelu ze současných 30 na 50 procent. Chceme hlavně lidi nalákat do Plzně na víkendy a nabídnout jim program," řekla ředitelka komplexu Martina Köhlerová. Pobyty nabízejí zážitkové agentury.

Zařízení obsluhují čtyři pracovnici, absolventky zdravotní školy, fyzioterapie a masérských kurzů. "Díky tatínkovi a bratrovi vyrůstám s pivem a mám ho ráda," řekla vedoucí lázní Nikola Zapletalová. Podle ní zajistí koupel prokrvení organismu a má blahodárný účinek na kůži i psychiku. Pivo a hlavně kvasnice mají zázračné omlazující účinky," dodal šéf projektu Lubomír Krýsl mladší.

"Lázně měly být otevřené už před pěti lety současně s pivovarem, restaurací a hotelem. Připravujeme je přes deset let," řekl Krýsl. Podle něj pokračují spory s městem, protože pivovar chce stále otevřít druhé lázně pod střechou hotelu. Na stavebním úřadě je stále žádost o stavební povolení, vždy jsme je chtěli na půdě, dodal.

Větší spotřeba piva související s lázněmi i rostoucí poptávkou pivařů přiměla pivovar ke zvýšení kapacity na 1550 hektolitrů ročně, z toho zhruba 200 hektolitrů by měly spotřebovat lázně; loni pivovar vyrobil o 300 hektolitrů méně. Rozšířil spilku o dvě kvasné kádě na šest a ležácký sklep o jeden tank. V pivovaru, hotelu a lázních pracuje 40 lidí.

Autor:  ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info