Některé „dětské potraviny“ se pro děti vůbec nehodí, prokázal test

Dětské kuřecí párky, šunka pro děti, Dětská svačinka. Obchodníci rádi dávají  najevo, že právě jejich výrobek je určen malým dětem. A mnoho rodičů podle toho  zboží vybírá. Chyba. Nálepka "pro děti" se objevuje i na potravinách, které jsou  pro ně zcela nevhodné. A pravda nemusí být ani další věci, které výrobci na  obaly píšou.

Test MF DNES prokázal, že tři výrobky ze šestnácti přímo  klamaly spotřebitele. V jednom případě byla méně kvalitní standardní šunka označena jako výběrová, další dva výrobky označené "bez fosfátů" ve  skutečnosti tyto chemické látky obsahovaly.

Například Disney Kubíčkovy párečky, vyrobené v Polsku pro Masné výrobky Kania  CZ. Tvrzení "neobsahuje fosfáty" není pravdivé, jejich přítomnost prokázaly  analýzy. Inspektoři nalezli také vysoký obsah tuku, výrobek si k chuti vypomáhá  i náhražkami.

Další dětskou potravinou, která v testu propadla, jsou Dětské kuřecí  párky s vitaminy od Vodňanské drůbeže. Obsahují fosfáty, přestože je  výrobce na obale popírá. Párky nejsou z masa, ale ze separátů, tedy strojně odděleného masa. Mají vyšší obsah tuku, než je uvedeno na obale. Jako zdroj  vitaminů pro děti jsou párky zcela nevhodné. Ještě horší je to s klobásami.

"Grilovací klobásy patří do kategorie potravin, které by se v dětské výživě měly objevovat – pokud vůbec – opravdu jen výjimečně," říká obezitoložka  Alexandra Moravcová. "Nejen proto, že jsou tučné a slané, ale i kvůli tomu, že  se opékají na ohni, což je pro děti nevhodná forma úpravy."

Pochybení Test MF DNES objevil také u Šunky pro děti značky Albert Quality.  Obsah čisté svalové bílkoviny neodpovídal deklarované jakostní třídě. Navíc šunka obsahovala dusitany. Zjištěním redakce se už zabývá Státní veterinární  správa, která převzala výsledky analýz.

Zatímco u kojenecké výživy platí přísná pravidla, co v ní musí, a naopak  nesmí být, u takzvaných "dětských potravin" je to jinak. Jejich složení žádná  norma neurčuje, potravinářské předpisy se jimi vůbec nezabývají. Výrobci tedy  mohou teoreticky nabídnout dětem i produkty, které nejsou nejlepší pro jejich  zdraví a mohou jim škodit. Pokuta jim za to nehrozí.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info