Nejčastěji je na tabuli hanby špatných potravin Tesco

Na pomyslných nelichotivých stupních "vítězů" stojí Tesco, Kaufland a Ahold. Právě tyto tři řetězce totiž nabízejí nebezpečné potraviny v největší míře. Vyplývá to z pohledu na web Státní zemědělské a potravinové inspekce www.potravinynapranyri.cz, který se na odhalování a zveřejňování nekvalitních potravin specializuje.

Na nekvalitní potraviny však kontroloři Státní zemědělské a potravinové inspekce narazili nejenom ve velkých hypermarketech, ale i v malých prodejnách.

Server Lidovky.cz si prošel databázi webu potravinynapranyri.cz a zjistil, že nejvíce  nebezpečných potravin nabízel obchodní řetězec Tesco. Stránky uvádějí hned 36 nebezpečných potravin, které by po konzumaci mohly ohrozit zdraví zákazníka.

V regálech tohoto řetězce se například běžně prodávala "šlehačka" ve spreji TESCO value Topping Spray, která měla podle zjištění inspekce příliš chemickou chuť a byla kontaminovaná cizorodými látkami. V regálech tohoto řetězce se také objevily balíčky sušených meruněk bez pecky, ve kterých se vyskytoval drobný hmyz.

Tesco se zjištění inspekce brání. "Stránky nijak neodlišují, na jaké straně došlo u konkrétních potravin k pochybení (v mnoha případech jde o evidentní chybu dodavatele) a „prohřešky“ jsou automaticky kladeny za vinu prodejci. Výsledky kontrol jsou navíc zveřejňovány až s několikaměsíčním zpožděným a bez informace, zda a jakým způsobem došlo k nápravě. Dotyčný výrobek byl přitom mnohdy již v době zveřejnění stažen z prodeje," sdělila Michaela Vinterová ze společnosti Tesco Store ČR.

"Například v uplynulých třech měsících jsme v našich obchodech prodali zhruba 38 milionů výrobků. V tomto období identifikovala SZPI závady ve 40 případech pultového sortimentu. Na 1 milion prodejů tedy připadají pouze 1-2 chybné případy," dodává Vinterová.

O pomyslnou druhou příčku se podělily řetězce Kaufland a Ahold. Počet jimi nabízených nebezpečných potravin byl shodný - 22 nebezpečných produktů. Dobře si nevedla ani značka albert Quality - na webu se objevuje hned devětkrát. Například albert Quality TOUSTOVÝ chléb pšeničný světlý, který inspektoři kontrolovali v poslední den trvanlivosti, byl ze 40% plesnivý.

Hmyz u sušených meruněk atd...

Nebezpečných výrobků z obchodů Penny uvádí web sedmnáct. V případě sušených meruněk byla prokazatelně vina na zaměstnancích řetězce. "U devíti z patnácti balení výrobku dané šarže byl zjištěn výskyt drobných pohybujících se škůdců. Při kontrole byla u výrobku zjištěna vyšší teplota skladování než doporučuje výrobce na obale," uvádí web.

S čistým štítem nevyšly ani obchody Billa, Globus či Lidl. I zde by zákazníci měli dávat pozor, jaké zboží si vybírají.

"Z výsledků úřední kontroly prováděné SZPI vyplývá, že problémů v obchodě je až o jeden řád více než ve výrobě. Situace se v posledních letech nijak příznivě pro obchod nevyvíjí a lze konstatovat, že přes všechna opatření, které obchody přijaly, jsou největší slabinou jejich zaměstnanci a v žádném případě tím nejsou míněni pouze zaměstnanci dělnických profesí. V takové situaci je potom snaha o nápravu velmi těžká," uvádí Zuzana Matoušová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Proč neuspělo Tesco?

Obchodní řetězec Tesco možná z části doplatil i na svou velikost - má jednoznačně nejvíce obchodů a obří hypermarkety s rozsáhlou nabídkou zboží.  Společnost Tesco Store ČR má v Česku 230 obchodů, zatímco Billa jen 203. Řetězec Lidl má je v Česku zastoupení 227 prodejnami.

"SZPI nikdy nezjistila, že by existoval výrazný rozdíl mezi správními kraji nebo mezi jednotlivými obchodními řetězci. Při pohledu na výsledky kontrol se spíše nabízí spojitost s počtem provozoven nebo s obratem příslušného obchodníka," dodává Zuzana Matoušová ze SZPI.

V prodejnách Tesco narazili inspektoři i na tyto potraviny:

  • FAJN" VÍCEZRNNÝ

    Chleba měl zřetelnou chuť a vůni po plísni. Výrobek byl hodnocen poslední den minimální trvanlivosti.

    TESCO value Topping Spray

    U výrobku byla zjištěna chuť a vůně netypická, cizí, chemická. Potravina nesmí být kontaminována cizorodými nebo jinými látkami.

    Meruňky sušené bez pecky

    U výrobku zjištěn výskyt drobných bílých pohybujících se škůdců na povrchu plodů a na vnitřní ploše obalu. Vůně byla po kvašení.

    Pařížský pochoutkový salát

    Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenního mikroorganismu Listeria monocytogenes, který způsobuje onemocnění zvané listerióza.

    TESCO Čerstvá vejce 10 ks Vejce

    Na povrchu vajec byla zjištěna plíseň a trus. Teplotní podmínky skladování odpovídaly doporučení výrobce na obale vajec. Firma Tesco původně za dodavatele vajec označila firmu EUFI - european financing & investment s.r.o. 253 01 K Chýni 1250, 253 01 Hostivice.

    Šunkové párečky

    Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Povrch výrobku byl oslizlý a lepkavý, výrobek byl zapáchající. Výrobek byl kontrolován jeden den před uplynutím data použitelnosti. Teplota při skladování byla vyhovující.

    Lázeňský kuřecí salám

    Výrobek vykazoval změnu barvy povrchu a nepříjemnou, kyselou vůni. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování výrobku. Výrobek neměl prošlé datum použitelnosti.

zdoj:www.potravinynapranyri.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info