Vepřové zdražuje pořád více. Na jaké ceně se zastaví?

Ceny masa neustále letí nahoru. Za kilogram oblíbené krkovičky si můžeme v nejbližších dnech zaplatit i o 30 korun více než před několika dny.

Problémem Česka je, že je potravinově nesoběstačné a je závislé na dovozu vepřového zejména z Německa. A právě na německých trzích se cena vepřových půlek výrazně zvýšila.

Zatímco na začátku roku bylo 100 kilogramů půlek k dostání za 150 euro (3 720 korun), nyní stojí už téměř 200 euro (4 960 korun) a cena neustále roste. To se samozřejmě projevuje i na ceně vepřového v Česku, protože právě na dovozu z Německa jsme závislí.

"Do Česka se dováží téměř padesát procent vepřového masa, a když se zdražuje maso v Německu, zdraží se i u nás,“ vysvětlil pro TN.CZ prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba.

Ještě před časem byla krkovička k dostání okolo 125 korun, teď už v mnoha obchodech ale stojí i přes 140 korun a její cena neustále roste. Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že lidé za vepřové v brzké době zaplatí až o 20 procent více, což by znamenalo, že oblíbená krkovička bude stát až o 30 korun víc než teď.

Podívejte se na anketu o zdražování masa:

Za rapidním zvýšením cen je letošní celosvětová neúroda, která prodražuje krmivo pro prasata. "Neúroda, kvůli které je ve světě nedostatek obilovin, negativně zasáhne i Českou republiku. Vzrůstají ceny potravin v Evropě i v Americe, stejně jako poptávka po komoditách pro potraviny a krmiva,“ uvedla Eugenie Línková z Agrární komory ČR.

Navíc v posledních letech klesají počty prasat v chovech. "Od roku 1990 jsme zaznamenali úbytek o víc než 3,2 milionu zvířat a dostali jsme se tak letos na úroveň roku 1921, dokonce stav prasnic je na historicky nejnižší úrovni,“ prohlásila Línková.

Zdražování se samozřejmě nelíbí lidem, někteří dokonce plánují, že vepřové maso výrazně omezí. "Cena masa už je dvakrát větší než byla. Asi si budu muset kupovat housky a nebudu jíst maso,“ řekl v anketě pro TN.CZ starší pan, který se rozčílil i nad tím, že se většina masa do Česka dováží. "Vepřové asi omezím a budu si spíš kupovat levnější masa, které jsou v prodeji,“ dodala v anketě další paní.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info