Souhrn událostí uplynulých dní – 7. - 9.9.2012

Heineken dostal za zelené pivo pokutu 50 tisíc korun

Společnost Heineken ČR klamala zeleným pivem ze Starobrna spotřebitele, rozhodla ve správním řízení Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Pivovar jej dobarvoval nejen proklamovaným bylinným výluhem, ale také likérem Blue Curacao, jenž obsahuje umělé barvivo E133 brilantní modř. SZPI výrobci uložila pokutu 50 000 korun a povinnost správně označit nejen výrobky, ale i všechny reklamní produkty.

Billa prodávala šizený sýr, Tesco cizí zboží jako české

Ošizené tavené sýry prodával obchodní řetězec Billa v Plzni na Slovanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že stogramové výrobky neobsahovaly složení, jaké by měly. Tavený sýr z Domažlic, jak zní přesný název potraviny, byl ze tří čtvrtin vyroben z rostlinného namísto mléčného tuku.

Vepřové zdražuje pořád více. Na jaké ceně se zastaví?

Ceny masa neustále letí nahoru. Za kilogram oblíbené krkovičky si můžeme v nejbližších dnech zaplatit i o 30 korun více než před několika dny. Problémem Česka je, že je potravinově nesoběstačné a je závislé na dovozu vepřového zejména z Německa. A právě na německých trzích se cena vepřových půlek výrazně zvýšila.

Mexičané shánějí vajíčka, která chybějí kvůli ptačí chřipce

V Mexiku nastal nedostatek vajec poté, co místní farmáři byli nuceni zlikvidovat na 11 milionů slepic kvůli epidemii ptačí chřipky. Mexiko je přitom podle agentury AFP největším spotřebitelem vajec na světě. V rámci nouzových opatření mexická vláda zrušila dovozní tarify a od minulého měsíce dovezla z USA 906 tun vajec. Další mají dorazit z Kostariky, Kolumbie a Chile.

Na Vysočině přibyly pojízdné obchody s mléčnými výrobky a pečivem

Na Vysočině přibývají specializované pojízdné prodejny. Například farmář František Němec z Netína rozváží do měst a obcí na Vysočině i v dalších regionech své mléčné a masné výrobky, síť chce rozšiřovat. V některých částech kraje začali do vesnic zajíždět pekaři. Rozvoj se ale netýká pojízdných prodejen, v nichž si lidé mohou nakoupit širší sortiment zboží.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info