Správa Národního parku Šumava má schválený nejdůležitější dokument pro své fungování

Správa Národního parku Šumava má po třech letech nejistoty schválený nejdůležitější dokument pro své fungování. Jde o takzvaný Plán péče, řekl agentuře Mediafax ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek.

„Bez platného Plánu péče by Správa parku nemohla čerpat peníze z řady dotačních titulů a nemohla by normálně fungovat," řekl Mánek.

Tahle zpráva bude podle Mánka znamenat úlevu pro celou Šumavu. Rada parku schválila rozborovou část Plánu péče o Národní park Šumava i způsob budoucí péče o jeho lesy.

"Unikátní šumavská příroda na to čekala tři roky. Na vytvoření finální podoby se podíleli odborníci z Národního parku Šumava i z jiných institucí, zabývajících se ochranou přírody," řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek."Ačkoli dříve při prosazování tohoto dokumentu významně pomáhala osobně i někdejší ministryně životního prostředí Rút Bízková, exřediteli parku Františkovi Krejčímu se to nepodařilo. Jeho tým se nedokázal domluvit na přijatelné podobě dokumentu s Radou Národního parku Šumava, která jej podle zákona musí posvětit. Tehdy se nepopisoval objektivně stav přírody a dokument nastavoval nepřijatelné cíle,“ sdělil Miloš Picek, předseda Rady Národního parku Šumava.

„Plán péče je odborný a koncepční dokument ochrany přírody, který na základě údajů o dosavadním vývoji a současném stavu zvláště chráněného území navrhuje opatření na zachování nebo zlepšení stavu předmětu ochrany,“ zní citace ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

„V dříve připravovaném dokumentu byl stav přírody popisován neobjektivně. To jsme nyní v pracovní skupině odstranili a připravili materiál, který Rada Národního parku prakticky jednomyslně odsouhlasila,“ dodal profesor Stanislav Vacek z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze, který je členem Rady Národního parku Šumava.

„Ve finále bude Plán péče obsahovat zejména stanovení dlouhodobých i krátkodobých úkolů pro ochranu ekosystémů, ale i rostlin a živočichů, péči o les, vzhled krajiny, ekologické limity osídlení, dopravy, turistiky a hospodaření na území parku. Mimoto obsahuje též úkoly na úseku strážní a informační služby a zásadní vnitřní úkoly pro činnost správy národního parku jako orgánu ochrany přírody,“ vysvětlil Mánek, který přípravu materiálu koordinoval.

Dosavadní plán byl připraven pro období let 2000 až 2010. Na přípravě nového, který měl platit pro léta 2011 až 2020, začal pracovat již v roce 2008 tehdejší ředitel František Krejčí.

Jan Stráský nastoupil do funkce v době, kdy Šumava tento dokument neměla. Bez takového dokumentu Správa parku nemůže čerpat dotační tituly na péči o lesy i bezlesí. Stráský požádal ministerstvo životního prostředí o prodloužení platnosti starého plánu péče až do konce roku 2013, což se povedlo. Po půlročním úsilí se podařilo odsouhlasit rozborovou část. To byla podmínka pro přípravu návrhové části, tedy plánu a harmonogramu jak pečovat o národní park v příštích letech.

„Kdyby park neměl svůj Plán péče, nikdo by nevěděl, podle čeho se řídí jeho ochrana. Nikdo by nevěděl, kam směřuje, ale Správa parku by také nemohla získat žádné dotace na péči o les ani na údržbu bezlesí. To by byl konec. Bez tohoto dokumentu Správa parku nemůže existovat,“ přiblížil Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

„I když jsme vycházeli z materiálu, na kterém se pracovalo od roku 2009, doznal tento materiál značných změn. Z mého pohledu právě tím, že jsme při hodnocení uplynulého období sundali růžové brýle a věci jsme pojmenovali a vyhodnotili takové, jaké skutečně jsou. To znamená, nezakrývali jsme dopad kůrovcové kalamity posledních let, tak jak tomu bylo v předchozím návrhu,“ řekl ředitel Jiří Mánek.

S Radou Národního parku Šumava se podle zákona o ochraně přírody také musí projednávat způsob péče o lesy.

„Během příštích tří měsíců musíme zvládnout desítky jednání a stovky hodin strávíme nad přípravou návrhové části plánu. Začátkem příštího roku musíme odsouhlasený materiál předat ministerstvu, které zahájí veřejné připomínkové řízení, které může trvat až rok. Vše musí být schváleno tak, aby Plán péče začal platit od 1. ledna 2014,“ uzavřel ředitel Mánek.

Dobrin Stojčev

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info