Stát chce osvobodit zbrojní průkazy, myslivci se bojí "přemnožení" pytláků

Stát chystá změnu pro držitele loveckých lístků. Když o něj v současnosti přijdou, musejí odevzdat zbrojní pas a zbavit se zbraně. Tuto povinnost chce ministerstvo vnitra zrušit. Jak uvádí server tyden.cz, zástupci myslivců proti tomu protestují, může to prý vést k nárůstu pytláctví.

"Stávající povinnost je problematická v případech, kdy osoba po určitou dobu lovecký lístek nedrží, například po ukončení doby jeho platnosti nepožádá ze zdravotních důvodů o vydání nového, přestože by v budoucnu měla zájem být opět držitelem a lovit," odůvodnila záměr ministerstva Denisa Čermáková z jeho tiskového odboru. Těmto lidem to podle ní ulehčí práci, protože jim odpadne zbytečná administrativní a finanční zátěž.

Myslivci se záměrem ministerstva nesouhlasí. "Nic nám to neusnadní, usnadní to jenom činnost pytlákům," protestuje Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty. Lovecké zbraně si tak podle něj budou moci kupovat téměř všichni. Už nyní prý mnoho lidí povinnost loveckého lístku obchází tím, že si pořizuje lovecké zbraně na zbrojní průkaz B pro sportovní účely. "Řeknou, že to mají na soutěže, přitom můžou pytlačit, kde se jim líbí," konstatuje Kostečka.

Ministerstvo vnitra s Kostečkovými závěry ohledně zvýšené možnosti pytlačení nesouhlasí. Neoprávněně lovit, pytlačit, podle něj lze i s jinými zbraněmi, ať už legálně, či nelegálně drženými. "Na počty pytláků a způsob vydávání loveckých lístků je tedy nutné pohlížet jako na dvě na sobě v zásadě nezávislé skutečnosti," říká Čermáková. K povinnému pojištění se ministerstvo vyjádří až poté, co návrh obdrží písemně.

Změna podle myslivců nemusí způsobit problémy jenom u pytláků. Sníží se totiž počet majitelů loveckých zbraní, kteří musejí být pojištěni. Navrhují proto zavést povinné pojištění pro držitele střelných zbraní. "Zatím jsou povinně pojištěni pouze myslivci, vojáci a policisté," říká Kostečka. Způsobit škodu ovšem podle něj mohou - byť nechtěně - všichni držitelé zbraně. Stát by měl proto před nimi lidi ochránit alespoň touto formou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info