Hostitelem Farmářských slavností se poprvé stane vinařství

Ve znamení vína proběhnou tuto sobotu 15. září letošní předposlední Farmářské slavnosti, a to v Tvrdonicích na Břeclavsku ve vinařství rodiny Kosíkových, která vybojovala prvenství v soutěži Farma roku 2011.

Kosíkovi se rozhodli v polovině devadesátých let navázat na 100 let starou rodinnou vinařskou tradici a začali postupně rozšiřovat osm hektarů navráceného vinohradu. Dnes putují veškeré hrozny ze 17 hektarů jejich vinic do moderní provozovny, kde se z nich pod dohledem technologa zpracovávají metodou řízeného kvašení kvalitní přívlastková vína čtrnácti odrůd. Ročně se tak zde zpracuje až 100 tun hroznů, výsledným produktem je asi 80.000 litrů vína, většina z nich díky moderní lahvovací lince i v atraktivním balení. O tom, že tvrdonická vína oplývají kvalitou, svědčí mnoho ocenění z oblastních, národních i mezinárodních výstav a soutěží. V loňském roce získalo vinařství Kosík dokonce druhé místo v prestižní soutěži Vinař roku 2011, kde byla konkurence 540 vzorků z 90 vinařství.

Na pořadu sobotního dne tedy bude, kromě tradičního programu Farmářských slavností, i prohlídka vinařství, ochutnávka vína, burčáku a místních specialit. Ani děti však nepřijdou zkrátka – namíchají si osvěžující limonádu z místních hroznů, vyrobí si podzimní decoupage s motivy vína či si pomalují lahev od vína jako vázu mamince na stůl. Nebude chybět výstava zemědělské techniky, projížďky na koních, spousta stánků s kvalitními produkty a výrobky okolních farmářů a dokonce ani vystoupení mužského pěveckého sboru.

Není zrovna tato akce vhodnou příležitostí, jak si příjemně užít poslední dny letošního léta? Začíná se v 10 hodin, končí v 16.00. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info