Nová úmluva o rtuti zajistí pravidla k jejímu nakládání

Mezivládní vyjednávací výbor zahájil dnes v Praze jednání rozšířeného byra pro přípravu nové mezinárodní úmluvy, která bude regulovat nakládání se rtutí v průběhu celého jejího životního cyklu.

Světové společenství pod vedením Programu OSN pro životní prostředí rozhodlo v roce 2009, že je nakládání se rtutí potřeba regulovat mezinárodním právně závazným nástrojem. Dosavadní dobrovolná partnerství nevedla ke snížení objem rtuti, která se dostává zejména do ovzduší, ale i do dalších složek životního prostředí. Rtuť byla uznána látkou globálního významu, jelikož se prostřednictvím atmosféry přenáší na velké vzdálenosti a ovlivňuje životní prostředí a zdraví lidí daleko od zdrojů znečištění.

Cílem je vyjednat úmluvu, která stanoví jasná pravidla směřující k ochraně zdraví a životního prostředí před účinky rtuti. Vyjednávání běží od července 2010. Nyní se blíží do závěrečného kola – poslední zasedání Mezivládního vyjednávacího výboru, kde bude všech 140 aktivních států, se koná v lednu 2013 v Ženevě. Česká republika požaduje, aby úmluva byla účinným nástrojem, který bude obsahovat jasné závazky, systém jejich kontroly i pomoci rozvojovým státům. Ty mají menší kapacity plnit úkoly na národní úrovni, proto žádají o přenos zkušeností, technologií, ale i finanční podporu z rozvinutých států. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa říká: „Snažíme se o nástroj, který chrání životní prostředí a lidské zdraví, zároveň ale chceme dát prostor průmyslu, aby byl ziskový a konkurenceschopný. To se může podařit, když budou aplikovány nejlepší dostupné techniky a technologie, když podniky i vlády budou využívat svých zdrojů efektivnějším a účinnějším způsobem a když budou využívat vědeckých poznatků.“

Zástupci z 22 států a Evropské komise připravují detailní plán, jak vyjednávání dokončit tak, aby úmluva byla na podzim 2013 vystavena k podpisu.

____________________________

Rtuť je v přírodě se vyskytující prvek, je součástí některých minerálů, ale do životního prostředí se dostává také ze sopečné činnosti, spalováním uhlí, dřeva a ropy a z další činností člověka. Elementární rtuť i její sloučeniny jsou vysoce toxické. Poškozují hlavně nervový a kardiovaskulární systém živých organismů. Nebezpečná je rtuť zejména pro těhotné ženy a malé děti, u nichž prokazatelně zpomaluje vývoj nervového systému.

Uvítací proslov pana ministra Mgr.Tomáše Chalupy, který přivítal účastníky jednání v Praze: zde.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Mobil: 606 111 060

Email: matyas.vitik@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info