Dožínky i jiné události

Až v neuvěřitelně mnoha podobách se agrosalonu Země živitelka letos účastnila Agrární komora ČR. Jednotlivé regiony zaštítily krajské agrární komory stánky, kde se ochutnávaly vítězné regionální potraviny vzešlé ze soutěží, které jednotlivé komory nastartovaly už před sedmi roky. Na stánku komory se zase prezentovaly produkty ekologického zemědělství s označením bio.

Produkty bio propaguje společně s Agrární komorou ČR obchodní řetězec Billa, jež je prosazuje ve svých supermarketech. Regionální potraviny zase komora ve spolupráci s Czech Tourismem zviditelňuje prostřednictvím Toulavé kamery a pak i pořadů na DVD, které prezentuje spolu s vlastním magazínem AGRObase.

Probírala se nejžhavější témata

Během druhého dne veletrhu se na výstavišti také konalo jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR, jehož se jako hosté zúčastnili náměstek ministra zemědělství Roman Boček pověřený řízením SZIF, náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček, Petr Šťovíček, pověřený řízením Pozemkového fondu ČR, Martin Šebestyán, náměstek ředitele SZIF. Mezi hlavními tématy byla transformace institucí ministerstva zemědělství, diskuse k jednání o reformě společné zemědělské politiky pro roky 2014–2020 a možné scénáře vývoje, informace o rozhodnutí výplat záloh SAPS v 50% výši, které budou zahájeny 16. října, přehled žádostí na jednotlivé tituly, problematika prodeje státní půdy a slučování Pozemkového fondu ČR a Pozemkového úřadu, škody suchem a pomoc od ministerstva zemědělství.

Na Národních dožínkách o soběstačnosti

V sobotu jako každoročně pořádala Agrární komora ČR Národní dožínky, jichž se letos zúčastnil prezident Václav Klaus a kardinál Dominik Duka, dále i ministři zemědělství Petr Bendl a obchodu a průmyslu Martin Kuba. Oba vzácní hosté, prezident a kardinál, se vyjadřovali k soběstačnosti v potravinách a doporučili spotřebitelům věnovat především pozornost českým produktům. Ostat ně to bylo i hlavním tématem tiskové konference, kterou hned druhý den konání agrosalonu uspořádala komora.

Představitelé agrární komory na Zemi živitelce opakovaně upozornili, že potravinová soběstačnost České republiky neustále klesá a ohrožuje to stabilitu země. Nejméně je českého vepřového masa, drůbeže a vajec, ale také ovoce a zeleniny. Letos poprvé nastává situace, kdy nebude možné dovézt levné potraviny. Už od května kvůli neúrodě stoupají ceny obilí, kukuřice a sóji.

Prezident Václav Klaus míní, že nevyrovnanost obchodní bilance, kdy Česká republika dováží daleko více potravin, než vyváží, mohou lidé změnit nákupem českých výrobků. Ocenil iniciativy posledních let podporující tento trend. Podle Klause lidé již začínají hledat, kde byl produkt vyroben. „Za sebe mohu říct, že když si jdu koupit jogurt, tak hledám, jestli je to Madeta nebo Olma nebo Choceň, a v momentu, když je to něco jiného, tak si ho nekoupím. Kdyby tak uvažovalo více lidí, možná, že by to všechno dopadlo úplně jinak,“ řekl novinářům. I kardinál Dominik Duka se zajímal o soběstačnost a redakci AGRObase řekl, že starostlivost o úrodu a plné sýpky je biblickým pojmem. „Bible nám ukládá starat se o tyto základní lidské potřeby, je nám to vlastní,“ dodal.

Žně nedopadly dobře hlavně na jižní Moravě

Podle Veleby sklizeň obilovin letos meziročně klesla o 18,5 procenta, obilí se sklidilo o 1,33 milionu tun méně. „Letošní rok je pozoruhodný tím, že jsou obrovské rozdíly v rámci regionů i mezi regiony. Velmi je postižena jižní Morava, která má výnos meziročně nižší o 65 procent. Tam je situace velmi vážná, zejména ve firmách, které mají živočišnou výrobu,“ řekl.

Představitelé agrární komory míní, že pomoc deklarovaná ministerstvem zemědělství je nedostatečná. Zápůjčka krmného obilí, která se připravuje ze státních hmotných rezerv, totiž podle Veleby zemědělcům příliš nepomůže. „Za obilí se bude platit úrok, což je v pořádku, ale není v pořádku, že úrok bude vycházet z tržní ceny obilí. Znamená to, že postiženým zemědělcům, kteří mají výnos u obilí 1,5 či dvě tuny z hektaru, budou obilí půjčovat za tržní cenu, která je hodně přes 5000 korun za tunu, to je pro nás velké zklamání,“ řekl Veleba.

Své výrobky a služby na 39. ročníku Země živitelky prezentovalo 539 vystavovatelů z 21 zemí. Jistou raritou doprovodného programu bylo mistrovství ČR dechovek, kde vítězům popřál a předal ceny prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info