Dny jeskyní v Praze vrcholí unikátní výstavou na zámku ve Ctěnicích

Celoroční kampaň Ministerstva životního prostředí zaměřená na podporu nejvýznamnějších přírodních krás vrcholí otevřením výstavy s názvem Světové dědictví v hlubinách země a zpřístupněné jeskyně ČR na zámku ve Ctěnicích.

„České a moravské jeskyně jsou naprosto jedinečné. Jsou součástí české přírody stejně jako Šumava, Český les a další známá místa. Jsem rád, že výstavou ve Ctěnicích můžeme lidem ukázat, že i tyto přírodní krásy stojí za navštívení,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Seznámit návštěvníky s historií jeskyní je právě cílem výstavy ve Ctěnicích. Expozici tvoří dvě tematické části. První část s názvem Světové dědictví v hlubinách země je putovní výstavou WH UNESCO o krasu a jeskyních ve slovensko – maďarském příhraničí, na které se organizačně podílí Správa jeskyní ČR. Na geomorfologicky souvislém území na pomezí Slovenska a Maďarska o rozloze cca 600 km2 se nachází více než 1 300 jeskyní. Jejich mimořádná hodnota spočívá v rozmanitosti podzemních prostor, které obývá více než 500 druhů živočichů. Archeologické nálezy z těchto míst jsou staré až 35 000 let. Výstava návštěvníkům nabídne bohatý obrazový materiál doplněný texty ve slovenském, maďarském a anglickém jazyce.

Výstavní blok Zpřístupněné jeskyně České republiky zve návštěvníky do čtrnácti zpřístupněných jeskyní v Čechách a na Moravě. Prostřednictvím vystavených exponátů se lidé seznámí s charakteristikou jednotlivých jeskyní, historií jejich utváření, bohatostí výzdoby, se stopami, které v nich zanechali lidé v dobách dávných i poměrně nedávných, nebo s činností Správy jeskyní ČR.

Výstavu spolu s Ministerstvem životního prostředí pořádá Muzeum hlavního města Prahy a Správa jeskyní ČR.

Pro veřejnost je expozice otevřená v prostorách zámeckého areálu ve Ctěnicích až do 4. listopadu 2012.

Fotogalerii ze slavnostního otevření výstavy najdete tady.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Mobil: 606 111 060

Email: matyas.vitik@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info