Evropská komise požaduje vrácení 215 mil. €

Do rozpočtu EU by se měly vrátit neoprávněně použité finanční prostředky a sankce za různé nedostatky v celkové výši 215 mil. €, nejvíce by mělo odvést Portugalsko.

Evropská komise znovu požaduje po jednotlivých členských zemí vrácení peněz, které byly podle její analýzy vyplaceny neoprávněně. Tentokrát se jedná celkem o částku 215 mil. €, z níž musí největší část uhradit Portugalsko – 89,4 mil. €. Nejvíce pochybení EK vytkla Portugalsku v oblasti pozdních kontrol na místě a nedostatků v geografickém informačním systému. 

Také Německo musí vrátit část peněz, ale jedná se o relativně malý podíl ve výši 2,69 mil. € - převážně díky chybám v základním souboru příjemců podpor v roce 2008. Jak sdělila Komise v uplynulém týdnu, bude sankcionovat i Francii, Řecko, Velkou Británii, Irsko, Itálii, Lotyšsko, Lucembursko, Rakousko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko a Maďarsko. Rakousko musí díky nesrovnalostem v alokaci nároků na platby a dalším chybám počítat s nutností vrátit do Bruselu více než 1,4 mil. €. Větší částky požadují bruselské řady po Velké Británii (34,5 mil. €), po Itálii (28,0 mil. €) a po Švédsku (20,4 mil. €). 

Španělsko mělo vrátit významnou částku peněz ve výši 110,7 mil. €, ale proti dřívějšímu rozhodnutí ohledně opětovného inkasa dotací na olivový olej se odvolalo a Evropský soudní dvůr mu dal za pravdu. Všechny tyto přírůstky a úbytky mají vliv na celkový rozpočet Evropské unie. Podílejí se na tom, kolik bude Komise moci v příštím rozpočtovém roce transponovat jako účelové příjmy. 

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-EU-Kommission-fordert-Geld-zurueck-935782.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info