Sen se rozplynul – v biopalivech není budoucnost

To konstatuje nový návrh legislativy, který unikl ve fázi přípravy. Smělé cíle do roku 2020 vzaly za své. Již ne rostoucí požadavky na produkci biopaliv, ale opatrné přiznání chyby obsahuje nový návrh legislativy, který unikl na veřejnost a jako první z něho cituje agentura REUTERS.

Výroba biopaliv nejenže zanechává daleko větší uhlíkovou stopu nežli současná nafta, ale ještě navíc ničí diverzitu krajiny.

To opatrně formuluje Komise a připravuje si půdu pro ukončení všech dotací v roce 2020. V tomto roce přestane platit i současná legislativa, která biopaliva podporuje.

Připouští, že biopaliva budou pokrývat asi jen 5 % spotřeby paliv v dopravě. To je ale dnešní realita.

Suroviny pro výrobu biopaliv, které jsou současně i surovinami pro potraviny, budou vyjmuty z dotací.

Tato zpráva, která unikla (možná úmyslně), vzbudila okamžitou reakci producentů biopaliv. Vždyť teprve před třemi roky politické reprezentace uváděli biopaliva jako spásu energetické soběstačnosti EU.

Experti z firmy Nestlé považují produkci biopaliv za příčinu vysoké ceny potravin a straší jejich nedostatkem.

Znovu se prokázala nízká kompetentnost politiků, znovu se prokázala škodlivost dotací.

Biopaliva za to nemohou. Zůstanou jednou z alternativ při ekonomické výhodnosti. Ta se prokáže jen v případě, že budou existovat bez dotací.

Po špatném rozhodnutí však zůstává mnoho zmařených investic. Škoda to ale není. Tyto investice byly postaveny jen na vrtkavých rozhodnutích politiků a pod vlivem drogy dotace. Tato kombinace je vždy loterie, která nemusí vyjít.

Michal Pospíšil

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info