Národní park Podyjí se otevírá návštěvníkům

Ministerstvo životního prostředí spolu se Správou Národního parku Podyjí odstartovaly kampaň na podporu našeho nejmenšího národního parku. Dny NP Podyjí v Praze mají upoutat pozornost veřejnosti přírodním bohatstvím, které se skrývá na jihozápadní Moravě v zalesněném údolí řeky Dyje.

„Česká příroda by měla být otevřená návštěvníkům. Lidé by se neměli o krásách naší země dozvídat pouze zprostředkovaně, měli by je sami navštívit. Cílem kampaně je přilákat do Podyjí více návštěvníků,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

V rámci kampaně se v Praze v průběhu září a října uskuteční několik výstav a přednášek s tematikou národního parku. V pondělí 19. září se v divadle Archa bude konat vzpomínkový večer na fotografa Bohumíra Prokůpka, který se věnoval právě scenériím Národního parku Podyjí. Součástí večera bude i křest čerstvě vydaného souboru knih o národním parku.

Od 2. do 14. října bude v pražské Galerii Písecká brána otevřena rozsáhlá výstava zastřešující hned tři instalace. Tato expozice odhalí rozmanitost národního parku a představí ho zvuky také prostřednictvím filmu. 9. října se mohou zájemci dozvědět informace o Podyjí v literatuře. V Rakouském kulturním fóru na ně čeká literární večer s autorským čtením.

Kromě toho jsou pro děti, studenty i širokou veřejnost připraveny pražské přednášky a semináře, které doplní exkurze a výlety přímo do samotného srdce národního parku. 16. září se uskuteční podzimní výlet za hrady a mlýny na Dyji, 20. října pak poznávací cesta zaměřená na lesy českého i rakouského Podyjí.

Podrobný program Dnů Podyjí v Praze si můžete prohlédnout v přiloženém letáku.

NP Podyjí

Národní park Podyjí, který loni oslavil dvacet let své existence, je ukázkou výjimečně zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině jihozápadní Moravy. Jeho území má plochu přibližně 63 km2 a rozkládá se mezi městy Vranov nad Dyjí a Znojmo. Na rakouské straně na něj navazuje Nationalpark Thayatal, se kterým vytváří přeshraniční bilaterální chráněné území. Oproti třem zbývajícím národním parkům ČR se nachází v relativně nízkých nadmořských výškách (206 – 536 m n. m.). Národní park Podyjí se vyznačuje mimořádnými scenériemi, tvořenými pestrou mozaikou skalních amfiteátrů a srázných stěn, meandry, rozsáhlými suťovými poli a těžko prostupnými stržemi, ale i nivními loukami podél Dyje a prosluněnými lesostepmi s pestrými koberci teplomilných rostlin. Pro území je charakteristická mimořádná rozmanitost vyskytujících se živočišných a rostlinných druhů a jejich vysoká koncentrace na relativně malé ploše. Významná druhová pestrost rostlin a živočichů je podmíněná polohou chráněného území na rozhraní dvou biogeografických soustav

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Mobil: 606 111 060

Email: matyas.vitik@mzp.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info