CZ Biom kritizuje akční plán státu pro biomasu

České sdružení pro biomasu CZ Biom kritizuje přístup státu k tomuto obnovitelnému zdroji energie. Akční plán pro biomasu pro období 2012 až 2020, který minulý týden schválila vláda, je podle CZ Biom slabý a málo ambiciózní. Nejasnosti provázejí zejména budoucí podporu biomasy, sdělilo dnes ČTK CZ Biom.

Podle CZ Biom akční plán nestanovuje závazné množství energie vyrobené z biomasy. "Zatímco vládou schválený národní akční plán pro obnovitelné zdroje uvažuje s pozastavením podpory například pro bioplynové stanice od roku 2014, tento akční plán pro biomasu o pozastavení podpory mlčí, naopak ji prosazuje. Vládní schizofrenie je v tomto případě poměrně zásadní," uvedl místopředseda CZ Biom Vladimír Stupavský.

Podle ministerstva zemědělství je záměrem akčního plánu propojit zajištění potravinové soběstačnosti země s účinným využitím zbývající zemědělské půdy pro energetickou potřebu. Akční plán pro biomasu uvádí, že v Česku existuje asi milion hektarů zemědělské půdy, které je možno využít pro energetické účely, aniž by byla ohrožena potravinová bezpečnost země.

"Akční plán nestanovuje závazné množství energie z obnovitelných zdrojů, ale určuje množství energie, která by mohla být v naší republice vyrobena z biomasy s výhledem do roku 2020," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Podle CZ Biom je nicméně pozitivním bodem v plánu snaha více pro biomasu využít zatravněných ploch. "Zatravněné plochy v ČR dosahují obrovských rozloh bez celospolečenského přínosu. Tento stav u nás bují díky velice štědrým dotacím," uvedl předseda CZ Biom Jan Habart.

Podle Stupavského ale v plánu chybí opatření pro rozvoj využívání dřevěných pelet. "Pro výrobu kvalitních dřevních pelet je vhodná především smrková pilina a v České republice se jí každoročně produkuje okolo 2,2 milionu metrů krychlových. Máme tedy k dispozici surovinu pro výrobu 500.000 tun dřevěných pelet. Těch se však u nás vyrábí pouze 150.000 tun," uvedl Stupavský.

Využití biomasy v Česku v posledních letech rostlo a aktualizovaná energetická koncepce počítá s dalším přibýváním větších lokálních zdrojů i s biomasou v domácnostech. Jejich dotační podpora je však nejistá. V českých domácnostech je nyní v provozu asi 15.000 automatických kotlů na dřevěné pelety do výkonu 50 kilowattů. Celkový instalovaný výkon zdrojů na biomasu činí přes 1600 megawattů a je druhý nejvyšší z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaické elektrárny mají instalovaný výkon téměř 2000 MW.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info