Historii obalů na potraviny věnovalo výstavu zemědělské muzeum

Pod názvem Od věku sloužím člověku otevřeli dnes vpodvečer v Národním zemědělském muzeu na Letné interaktivní výstavu věnovanou historii obalů na potraviny. Je věnovaná právě obalům potravin všeho druhu - od pravěkých zásobnic až po ty socialistické produkce a lidé se na ní dozvědí, že už tři tisíce let před naším letopočtem použili Egypťané korek jakožto první zátku, první nápojová plechovka vznikla v roce 1933 v USA a železná konzerva v roce 1813 ve Velké Británii.

Výstava představuje časovou osu vývoje obalů, které chrání obsah před zkažením i nežádoucími škůdci a umožňují snadnější transport, od historie až po současnost, z různých prostředí až po dobývání vesmíru. Přitom zábavnou a interaktivní formou propaguje jejich třídění a recyklaci - v tomto smyslu je součástí školního vzdělávacího programu společnosti EKO-KOM.

Hostem vernisáže byl kosmonaut Viktor Gorbatko, účastník tří vesmírných misí z let 1969-1980. Také v úterý před polednem tu bude vyprávět například o stravě kosmonautů v různých typech obalů, která je sice pro běžného člověka nedostupná, ovšem pro obyvatele orbitálních stanic nepostradatelná.

Nejstarším exponátem je amfora z období 4800 před naším letopočtem nalezená v Číně. Jednotlivá zastavení expozice se věnují ochraně, přepravě, tvaru a účelu, použitým materiálům, recyklaci a také tomu, jak by vypadal svět bez obalů. Jsou tu obaly ze dřeva, skla, plastů, papíru a kovů, nápojové kartony, obaly z kaučuku a z korku. Zájemci si mohou prohlédnout nejstarší lněnou tkaninu z období 35.000 před naším letopočtem z Gruzie, o něco "mladší" nejstarší dochovanou vlněnou textilii z Dánska i proutěný košík jakožto nejstarší datovaný nález z Egypta.

Součástí výstavy jsou i nástěnné malby obalu v různých historických epochách. Představují jednotlivé historické epochy a technologické úrovně obalových řešení v dané době. Návštěvníci uvidí i litografický kámen se zachovanými tisovými formami etiket na kakao z přelomu 19. a 20. století, skafandry amerických astronautů a současné potraviny používané v ruském vesmírném programu, exportní žok žateckého chmele z roku 1963, kameninovou láhev na Hanáckou minerálku z konce 19. století a soubor lahví na pivo ze zaniklých českých pivovarů 19. a první poloviny 20. století.

Na interaktivní části expozice se podíleli výtvarníci David Böhm a Jiří Franta. "Tradiční školometský systém záplavy informací a uličky plné vitrín nahradili prostorem, ve kterém návštěvník pozná životní cyklus obalu od výroby, použití, správného vytřídění až po jejich recyklaci," uvedla produkční Zuzana Zmítková. Druhá část expozice bude otevřena na konci ledna 2013. V Národním zemědělském muzeu má vydržet asi dva roky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info