MfD: Fagan chce na státu vymoci peníze za majetek bývalých JZD

Známý americký právník Edward Fagan se opět angažuje v Česku, na státu chce vymoci peníze za majetek bývalých bývalých jednotných zemědělských družstev (JZD). Píše to v dnešním vydání Mladá fronta Dnes (MfD). Fagan zastupuje skupinu lidí, kteří nedostali vyrovnání za podíl v JZD. Později neuspěli s žádostmi o odškodnění na ministerstvu zemědělství ani se stížností u Evropského soudu pro lidská práva.

Podle transformačního zákona z roku 1992 dostali podílníci družstev, kteří chtěli soukromě hospodařit, věcné vyrovnání. Ostatní měli dostat peníze, ale až po uplynutí sedmileté lhůty. Mezitím ovšem mnoho družstev zkrachovalo, nebo byl jejich majetek převeden na jiné firmy. Lidé, kteří tak o peníze přišli, již dříve uvedli, že vyvedení majetku umožnil stát.

Fagan v úterý s několika žadateli o odškodnění předal na ministerstvu zemědělství petici a dopis pro ministra Petra Bendla (ODS). Úřad se bude prohlášením zabývat, ale zaplatit odmítá, uvedl deník. "Vypořádání majetkových podílů v zemědělských organizacích ve smyslu transformačního zákona je vztahem mezi soukromými věřiteli a dlužníky, což potvrdil i Evropský soud pro lidská práva," řekl MfD mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info