Biomléko? Zachraňují nás Němci

Čeští biofarmáři už se na to nemohli dívat. Mlékárny stlačily výkupní ceny tak nízko, že se chovatelům nevyplácí mléko prodávat doma a raději jej začali vyvážet. Do Německa tak každý druhý den míří asi třetina produkce biomléka v Česku.

Řada farmářů se pro ekologickou produkci rozhodla před několika lety, protože mlékárny slibovaly odbyt. „Biomléka bylo velmi málo. Před čtyřmi roky jsme začali producenty přesvědčovat, aby přešli na biomléko. Najednou ho bylo hodně a klesla cena," přiblížil pozadí nynější situace Jiří Urban z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

To potvrdil i předseda Družstva České biomléko Miloš Pátek. „V posledním roce došlo k rapidnímu obratu způsobenému změnou vlastnických práv u zpracovatelů, kteří si v podstatě produkci bilomléka objednali," řekl.

Doplnil, že v současné době české mlékárny vykupují biomléko za téměř stejnou cenu jako běžnou produkci. Jenomže aby sedláci mohli používat značku bio, musejí dodržovat přísnější podmínky při chovu dojnic, takže jejich náklady jsou výrazně vyšší.

V současné době se tak zdá, že české biomléko alespoň částečně vytáhli z potíží Němci. O místní produkci projevila zájem mlékárna nedaleko Postupimi, kam každý druhý den směřuje asi 25 tisíc litrů biomléka zejména z Vysočiny a jižních Čech. „Toto mléko možná bude v Česku chybět, ale musíme se na to dívat ekonomicky. Německý zpracovatel českým dodavatelům nabídl cenu, za kterou mléko vykupuje od německých farmářů," vysvětlila Kateřina Nesrstová, manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců. Češi tak od postupimské mlékárny dostanou až o čtyři koruny na litru více, než by získali na českém trhu. 

Vývoz stoupne

Vývoz přitom může ještě narůst. Němci se totiž dostali ke stropu přidělené mléčné kvóty a mléka mají nedostatek. „Bude-li zájem z řad dalších producentů, je schopen náš partner odebrat až 55 tisíc litrů biomléka denně," pochvaloval si Miloš Pátek.

Kateřina Nesrstová ovšem předpokládá, že možnost vyvážet biomléko do Německa dlouho nepotrvá. Po roce 2015 totiž Evropská unie zruší mléčné kvóty a Německo bude moci zvýšit vlastní produkci biomléka. Lze proto očekávat, že během dalších let český vývoz nahradí sami Němci.

O prospěšnosti biopotravin se stále vedou diskuse. V minulých dnech americká Stanfordova univerzita zveřejnila studii, podle níž jsou jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou. Přesto podle odborníků biopotraviny snižují riziko konzumace pesticidů.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info