Zemědělci investují a obměňují starou techniku, měli by však přidat

Čeští zemědělci loni výrazně zvýšili nákupy zemědělské techniky, když koupili o 40 procent více kombajnů a o čtvrtinu více traktorů než o rok dříve. Vyplývá to ze zprávy o stavu zemědělství v loňském roce. Obnova by ale měla být rychlejší, vyplývá z materiálu i tvrzení farmářů, protože osm z deseti traktorů v Česku bylo předloni starších deseti let.

Počet koupených traktorů loni meziročně vzrostl z 1878 na 2323. Sklízecích mlátiček loni zemědělci koupili 194, meziročně takřka o 60 více. Nákup nových samojízdných řezaček se takřka zdvojnásobil - na 43.

"Zlepšení ekonomických výsledků resortu v roce 2011 se příznivě projevilo i v oblasti obnovy zemědělské techniky," stojí ve zprávě. Zemědělci v důsledku ekonomické krize v roce 2009 výrazně své investice do techniky omezili.

Přestože po strmém propadu v roce 2009 od roku 2010 začalo nových strojů v zemědělských podnicích přibývat, modernizace není stále ideální. "Se starými stroji roste poruchovost, zvýšené náklady na opravy a především i opožďování agrotechnických lhůt pro časté odstavení z provozu," řekl Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR.

Kombajny a traktory

Pořízení nového zemědělského stroje není pro pěstitele levná záležitost. Například ceny kombajnů se podle Jirovského pohybují mezi pěti a devíti miliony korun. Za nový traktor zaplatí farma 1,5 až pět milionů. Další náklady si vyžádá koupě doplňkového vybavení. O ceně však lze s dodavateli jednat.

Nákupy techniky zemědělci financují zčásti z vlastních peněz, částečně z úvěrů. Většina také využívá dotaci úroků z úvěru v programu Zemědělec spravovaného Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem. "Tento program je vysoce hodnocen a posledních letech jsou na tento program vypláceny podpory asi 500 milionů Kč," podotkl Jirovský.

Podle šetření Českého statistického úřadu čeští zemědělci používají stále méně traktorů. Jejich počet se v letech 2000 až 2010 snížil takřka o třetinu na 59 tisíc. Zároveň ale vzrostl podíl výkonnějších strojů. Zhruba 80 procent traktorů bylo předloni starších 10 let.

Ubývají i sklízecí stroje

ČSÚ upozornil, že za posledních deset let se výrazně snížila také vybavenost zemědělských podniků sklízecími stroji. Zatímco v roce 2000 měli farmáři přes 12 tisíc sklízecích mlátiček, v roce 2010 jich bylo o 40,7 procenta méně. Počet sklízecích řezaček se snížil o 65 procent.

"Ročně se k nám doveze za 12 až 14 miliard korun zemědělské techniky a zhruba za tutéž částku vyvážíme," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. "V případě dovozu jsou to hlavně zemědělské stroje a jejich výměna za nové. Z hlediska našeho vývozu jsou to i vybavení stájí či výrobky na obdělávání půdy," uvedl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info