Farmářské trhy v Česku mají novou asociaci

Zájmy provozovatelů farmářských trhů v Česku bude hájit nově vzniklá asociace. Představili ji na tiskové konferenci v Praze. Její členové budou muset dodržovat přísnější pravidla a pečlivěji vybírat své prodejce. Za to budou moci označovat svá tržiště logem asociace a požívat dalších výhod. Například podíl zahraničních potravin na členských trzích nebude smět přesáhnout deset procent.

Nově vzniklá Asociace farmářských trhů (AFT) České republiky bude zastupovat své členy při jednáních s kontrolními orgány a státní správou, poskytovat jim právní pomoc či propagovat členské trhy. Chce působit také osvětově a podporovat prodej kvalitních tuzemských potravin.

V průběhu loňského roku se podle Státní veterinární správy (SVS) konaly Farmářské trhy nejméně na 170 místech, jejich počet letos patrně ještě vzrostl. Trhy obnovují v posledních desetiletích téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech.

Ministerstvo zemědělství proto loni zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla. Kodex Asociace farmářských trhů má být přísnější než ten dosavadní.

Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010, kdy se nejprve dostaly do povědomí farmářské trhy v Praze, poté se začaly rozšiřovat do desítek míst po celé zemi. Později k nim přibyly i kamenné obchody. Stále více farmářů také prodává své produkty a výpěstky přímo na farmách.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info