Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je luxusní výrobek – kozí biomáslo

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

O titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo celkem 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast sezónních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky.

Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ uvedl Ivan Hrbek

Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas - Rozinky a mandle, šéfkuchař a poradce pro gastronomii, Ing. Tomáš Tesař - náměstek ministra životního prostředí, Ing. Martin Leibl, PhD. - oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová – PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Věra Strnadová (foodblog U Věrušky v kuchyni), Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová - Retail Info a Jan Valeška – PRO-BIO Liga. Porota posoudila na 52 vzorků biopotravin.

Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením pana Jiřího Čábelky, aby ohodnotila celkem 31 soutěžních vzorků bio vín.  Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk, a. s., z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od společnosti Vinselekt Michlovský, a. s. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 vzh od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.

Nejúspěšnějším výrobcem biopotravin v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia, s. r. o., z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích.

„Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců – organizátora soutěže.

Vítězové dílčích kategorií:

Mlýnské a pekárenské výrobky: Statek Tilia, s. r. o. - Radešovský žitný chléb se slunečnicí

Maso a výrobky z masa: Řeznictví U Kusáků, s. r. o. - Jehněčí klobása s hovězím masem bio

Nápoje: Moštárna Hostětín, s. r. o. - Hostětínský mošt jablko&rakytník bio

Výrobky z ovoce a zeleniny: Statek Tilia, s. r. o. - Cecilčin Bio Džem

Pochutiny a ostatní výrobky: Extrudo Bečice, s. r. o. - crispins kukuřičná bio tyčka

Výrobky pro gastronomii: Statek Tilia, s. r. o. - císařské brambůrky

Biovíno:   Gotberk, a. s. - Pálava 2011 výběr z hroznů

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku. 

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky a kontakty:

AMALTHEA, s. r. o. - Hospodaření na trvalých travních porostech a orné půdě o výměře 22 hektarů v režimu ekologického zemědělství. Chov ušlechtilých bílých koz s produkcí kozího mléka a skupinky dojených krav, prodej čerstvého kozího i kravského biomléka přímo z farmy, výroba biopotravin - mléčných výrobků s využitím tradičních výrobních postupů. Výrobky farmy jsou také držitelem značky HANÁ regionální produkt. (Kontakt: Ing. Ivan Hrbek, Blanka Hrbková, Hvozd 59, 798 55 Hvozd, tel.: 777 262 694, farma.hvozd@centrum.cz, http://farmahvozd.webpark.cz , www.biomleko.com )

AMALTHEA   = posvátná koza starých Řeků, která odkojila svým mlékem boha Dia 

Statek Tilia, s. r. o. (kontakt: Ing. Jan Jirásek, ředitel, jirasek@statektilia.cz, Radešov 1, 549 54 Police nad Metují, www.statektilia.cz)

Gotberg, a.s. (kontakt: Michal Mlejnek, ředitel, tel.: 602 503 603, mmlejnek@gotberg.cz, U Sadu 394, 691 27 Popice, www.gotberk.cz)

Řeznictví U Kusáků, s. r. o. (kontakt: Mgr. Bohumil Kusák, Tomáš Kusák, tel: 572 598 331, ukusaku@seznam.cz, Dědina 733, 687 22 Ostrožská Nová Ves, www.ukusaku.cz )

Moštárna Hostětín, s. r. o. (kontakt: Mgr. Radim Machů, Moštárna Hostětín, s. r. o., Hostětín 4, 687 71, tel.: 572 641040 mostarna@mostarna.org, www.mostarna-hostetin.cz)

Extrudo Bečice, s. r. o. (kontakt: 800 900 093, 731 446 509, Bečice 7, 375 01 Týn nad Vltavou, extrudo@extrudo.cz, www.extrudo.cz )

Vyhlašovatelem soutěže Česká biopotravina roku je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Soutěž má za cíl podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin, napomoci zvýšit povědomí o kvalitách a výhodách biopotravin a představit ty nejlepší biopotraviny českého původu.

Podrobnosti o soutěži, pravidla, informace o předchozích ročnících soutěže naleznete na internetových stránkách www.biopotravinaroku.cz. Přehled vítězů jednotlivých kategorií je dostupný na: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_biopotravina_roku

PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 618 ekologických zemědělců, zpracovatelů, škol a ústavů, 65 bioprodejen a 211 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz, www.pro-bio.cz).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info