Poslanci řeší vznik Státního pozemkového úřadu

K ořezávání tuku ze státní správy přirovnala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) odvážný plán miliardových úspor napříč všemi ministerstvy. Navrhla některé úřady zrušit, jiné sloučit a razantně zeštíhlit. „K rezortům, které redukci potřebují nejvíc, patří zemědělství,“ tvrdí Peake.

Šéf agrárního rezortu Petr Bendl (ODS) na jisté restrukturalizaci podřízených organizací pracuje. V šibeničním čase řeší vznik Státního pozemkového úřadu. Má vyrůst na základech současných pozemkových úřadů a Pozemkového fondu odsouzeného k zániku na letošního silvestra. Nový celostátní úřad má tedy na činnost obou organizací navázat hned od Nového roku.

První vlaštovka se stamilionovými úsporami se teď snaží prorazit zdi parlamentu. Sněmovna má totiž jiné starosti než dohánět skluz, který od samého začátku nabral vládní návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu. Kabinet ho až v květnu doručil do dolní komory, kterou zdržují obstrukce a návraty k zákonům vrácených Senátem.

Poslanci se k druhému čtení předlohy ukotvující nový úřad dostali minulou středu večer. Dál by ji měli posunout poslední zářijový týden. „Spojením obou úřadů se k 1. lednu příštího roku sníží počet zaměstnanců proti letošku téměř o dvě stě,“ vyčísluje Veronika Nedvědová, pověřena úkolem připravit a rozchodit úplně novou instituci.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info